Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι η εξετάζεται «με θετικό τρόπο» η δήλωση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος, απέφυγε όμως να δεσμευτεί ότι το Ιράν θα προσέλθει τελικά σε τέτοιες συνομιλίες.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε την πρόσκληση από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Μόναχο. Από την ίδια διάσκεψη ο Σαλεχί επισήμανε την Κυριακή πως η Τεχεράνη βλέπει θετικά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου. «Αν υπάρχει ειλικρινής πρόθεση από την άλλη πλευρά, θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Σαλεχί.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε θετικός και με τον τρόπο που παρουσίασε την επόμενη συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, αλλά και πάλι δεν ξεκαθάρισε εάν η χώρα του θα συμμετάσχει στις συζητήσεις.

«Έχω καλά νέα: Ακουσα ότι η P5+1 ή EU3+3 θα συναντηθούν στο Καζακστάν στις 25 Φεβρουαρίου» είπε ο Σαλεχί, εμφανίστηκε όμως ανήσυχος για την προοπτική των συνομιλιών. Όπως επεσήμανε, το Ιράν πρέπει να είναι βέβαιο για την «πραγματική πρόθεση» των ΗΠΑ να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ διαμαρτυρήθηκε εκ νέου για την «απειλητική ρητορική» που υπάρχει.

in.gr