Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ιράν πως το "διπλωματικό παράθυρο κλείνει" στις διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του, απειλώντας την Τεχεράνη ότι θα "υποστεί παραλυτικές κυρώσεις και μια αυξανόμενη πίεση" σε περίπτωση αποτυχίας.

"Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των Ιρανών. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε πραγματικές προσπάθειες για να φθάσουμε σε μια διπλωματική επίλυση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως το διπλωματικό παράθυρο κλείνει", δήλωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό που θα δημοσιευθεί σήμερα.

"Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει με σοβαρότητα και καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τους 5+1" (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία), πρόσθεσε περνώντας από το Παρίσι όπου αύριο θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

"Οι 5+1 πρότειναν συγκεκριμένες ημερομηνίες και τόπους συνάντησης από τον Δεκέμβριο, αλλά το Ιράν συνεχώς προβάλλει νέους όρους για να κερδίσει χρόνο", συνέχισε.

"Καθώς το Ιράν δεν δέχθηκε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 28 και 29 Ιανουαρίου, η Ομάδα 5+1 πρότεινε νέες ημερομηνίες τον Φεβρουάριο", πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν χωρίς να αναφερθεί στη συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου στο Καζακστάν που οι μεγάλες δυνάμεις πρότειναν στο Ιράν.

"Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών και οι επαφές συνεχίζονται", είπε.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε πως "εναπόκειται στους ιρανούς ηγέτες η ευθύνη να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Εάν όχι, θα συνεχίσουν να υφίστανται τις παραλυτικές κυρώσεις και μια αυξανόμενη πίεση".

"Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν σαφής: θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και θα κάνουμε εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί. Όμως μένει ακόμα χρόνος και χώρος ώστε η διπλωματία, υποστηριζόμενη από πιέσεις, να επιτύχει", κατέληξε.

real.gr