Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν 5,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο στα 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής ένωσης εξαγωγών. Οι εξαγωγές της χώρας διαμορφώθηκε σε υψηλό ρεκόρ το 2012 και αυξήθηκαν 12,6% για το σύνολο της χρήσης, στα 151,9 δισ. δολάρια καθώς οι εξαγωγείς είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να δημιουργήσουν εναλλακτικές στην πληγείσα από την κρίση ευρωζώνη, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Η κρίση στην Ευρώπη και οι περιφερειακές εντάσεις όπως η διαμάχη στη Συρία, έχουν επηρεάσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη διάρκεια του 2012, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων. Οι εξαγωγές παίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώνεται στο 6,5% του ΑΕΠ.

Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας επιβραδύνθηκε κατακόρυφα εξαιτίας της μείωσης της εγχώριας ζήτησης το 2012, οδηγώντας το ΑΕΠ στο 1,6% στο γ΄ τρίμηνο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από τη συρρίκνωση κατά 4,7% το 2009. Η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 4% φέτος από το αναμενόμενο 3% το 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανακάμψει μαζί με την αύξηση των εξαγωγών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook