Διαρκής ενημέρωση:

Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό υποδέχτηκαν την είδηση για το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΝΟ και Υπουργείου Ναυτιλίας, οι αγρότες οι οποίοι έφτασαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας από την Κουντούρα, τα Φαλάσαρνα το Λαφονήσι, και την ευρύτερη περιοχή της Κισάμου με σκοπό να ασκήσουν πιέσεις ώστε να φύγει πλοίο από τα Χανιά μεταφέροντας ευπαθή προϊόντα στον Πειραιά.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες που είχαν δίπλα τους ως συμπαραστάτες τους οδηγούς των φορτηγών, παρέμειναν μέχρι και τις 21:30 περιπου έξω ακριβώς από το πλοίο της ΑΝΕΚ ενώ όπως φαίνεται και στη φωτο είχαν ανάψει φωτιές καίγοντας λάστιχα.

Πριν αποχωρήσουν οριστικά από το λιμάνι προειδοποίησαν ότι με τις πρώτες πρωινές ώρες θα προβούν σε κινητοποιησεις ενώ υπήρξαν φωνές που έκαναν λόγο για αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το λιμάνι αλλά και του αεροδρομίου Χανίων.


Στο πλευρό των 60 περίπου αγροτών στο λιμάνι βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος από το πρωί είχε διαδοχικές συσκέψεις στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκειμένου να εξευρεθεί λύση.Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε στο Flashnews.gr ότι  λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση ότι η απεργία στα λιμάνια συνεχίζεται μέχρι και την Τετάρτη το πρωί επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Βολουδάκη ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι κάνει "συντονισμένες προσπάθειες και βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο για να βρεθεί κάποια λύση"

Εν τω μεταξύ οι αγρότες των Χανίων βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος τόνοι οπωροκηπευτικών να σαπίσουν.

"Οι εξελίξεις στο Νομό Χανίων αν δεν βρεθεί μια λύση θα είναι δραματικές" τονίζει ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος επισημαίνει ότι το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει να έχει βρεθεί οριστική λύση για τους παραγωγούς.Πλοίο την Τρίτη από το λιμάνι του Ηρακλείου - Αίτημα για προτεραιότητα των αγροτών από τα Χανιά

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις ώστε  το πλοίο Φαιστός να φύγει από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου με σκοπό να αναχωρήσει εκ νέου το βράδυ της Τρίτης, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα της Κρήτης στον Πειραιά.

Σε τέτοια περίπτωση εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η φόρτωση του πλοίου προκειμένου να αποφευχθούν τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο κ. Βουλγαράκης στις 19:30 περίπου απέστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δεικτάκη, το Λιμεναρχείο Ηρακλειου και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με το αίτημα σε ενδεχόμενο αυριανό δρομολόγιο του "Φαιστός" να υπάρξει προτεραιότητα για τις 39 νταλίκες με προϊόντα από αγρότες των Χανίων.

Νωρίτερα ο κ. Βουλγαράκης είχε επικοινωνήχει με τον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη σχετικά με τις καταγγελίες αγροτών από τα Χανιά ότι συνάδελφοί τους από Ηράκλειο και Λασίθι που ήταν στο λιμάνι το βράδυ της Κυριακής δεν επέτρεψαν σε φορτηγά με κηπευτικά των Χανίων να μπούν στο πλοίο με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Ο κ. Δεικτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Βουλγαράκη όπως ανέφερε στο Flashnews.gr ότι δεν υπήρξε διακριτική μεταχείριση των αγροτών αλλά κρατήθηκε προτεραιότητα ανάλογα με την ώρα άφιξης των αγροτών στο λιμάνι.

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ηρακλείου για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή έξω από το "Φαιστός"

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή το βράδυ έξω από το "Φαιστός"

Αναφορικά με δημοσιεύματα τοπικού τύπου των Χανίων για επιλεκτική φόρτωση φορτηγών οχημάτων με ευπαθή προϊόντα από το λιμάνι Ηρακλείου με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1) Χθες, Κυριακή, 03-02-2013, η πλοιοκτήτρια εταιρία του πλοίου «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» δήλωσε προς τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ότι το σύνολο των μελών του πληρώματος του πλοίου δεν απεργούν και επιθυμούν να εργαστούν, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου.

2) Κατόπιν, αφού έγινε σχετική ενημέρωση του Εισαγγελέα Ηρακλείου για το συγκεκριμένο γεγονός και αναλυτική περιγραφή για τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φορτηγών αυτοκινήτων με ευπαθή φορτία στο λιμάνι τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν προς τον Πειραιά, επετράπη ο απόπλους του εν λόγω πλοίου.

3) Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή φόρτωση των οχημάτων κατά απόλυτη και αυστηρή σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του τοπικού πρακτορείου και με γνώμονα τη διασφάλιση της τάξης στο λιμένα και την αποτροπή επεισοδίων. Σημειώνεται δε ότι οχήματα προερχόμενα από τον νομό Χανίων προσήλθαν στο χώρο φόρτωσης μετά την 21:30.

4) Τελικά το πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» απέπλευσε την 23:20 της 03-02-2013 μεταφέροντας 96 φορτηγά οχήματα από διάφορους νομούς της Κρήτης, 12 Ι.Χ., 1 Δ/Κ και 100 επιβάτες.

Κατ’ αντιστοιχία η Λιμενική Αρχή του Πειραιά έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκφόρτωση των μεταφερομένων οχημάτων με τα ευπαθή φορτία. Σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη η υποχρέωση των Λιμενικών Αρχών να εξασφαλίζουν την ομαλή φόρτωση και εκφόρτωση των διακινουμένων οχημάτων.

"Ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις Μουσουρούλη - ΠΝΟ

Οι διαπραγματεύσεις της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη δεν οδήγησαν σε λύση της απεργίας.

Ο κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε με εκπροσώπους των ναυτεργατών, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε πίσω και σύμφωνα με τους ναυτεργάτες δεν δόθηκε καμία ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους.

Αυτό σημαίνει ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι ναυτεργάτες θα συνεδριάσουν την Τρίτη για να καθορίσουν τη στάση τους.

Ο υπουργός έστειλε τελεσίγραφο, ζητώντας να σταματήσει η απεργία μέχρι την Τρίτη.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.

Καταγγελία της ΠΝΟ για την αναχώρηση του πλοίου από την Κρήτη

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι «χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο 'ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ' προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν».