Καλλιτέχνες, πολιτικοί και πλήθος κόσμου συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στο Β\’ Νεκροταφείο τον μεγάλο Ιάκωβο Καμπανέλλη που άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τρίτη από νεφρική ανεπάρκεια.

Το \”παρών\” έδωσαν πολλοί ηθοποιοί. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Καζάκος μαζί με το γιό του επίσης ηθοποιό, η Άννα Βαγενά, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Βούρος κ.α.

Στην κηδεία παρέστησαν από τον πολιτικό κόσμο, ο Μανώλης Γλέζος, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, η υφυπουργός Άννα Νταλάρα, ο Αλέξης Τσίπρας κ.α.

Στεφάνια έστειλαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός.

Η κηδεία τελέστηκε νωρίτερα στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης της Κυψέλης. Οι συγγενείς του ζήτησαν αντί για στεφάνια, να διατεθούν χρήματα στους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Το 1935 έρχεται στην Αθήνα με τους γονείς του. Η οικογένεια εγκαθίσταται στη Νίκαια. Από μικρός είχε ιδιαίτερη έφεση και αγάπη για το διάβασμα. Αγόραζε και “ρουφούσε” βιβλία από παλαιοβιβλιοπωλεία ενώ το βράδυ φοιτούσε σε Τεχνική Σχολή, για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του.

Οργανώθηκε στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και συνελήφθη το 1943 από τις κατοχικές δυνάμεις. Μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν της Αυστρίας όπου θα περάσει πάνω από δύο χρόνια. Είναι από τους επιζήσαντες του ναζιστικού στρατοπέδου, όταν αυτό απελευθερώνται το 1945.

Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα μαγεύεται από τις παραστάσεις του Καρόλου Κουν στο θέατρο Τέχνης. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο “Χορός πάνω στα στάχυα” που παρουσιάστηκε στο θέατρο “Διονύσια” της Καλλιθέας. Ακολούθησαν δεκάδες θεατρικά, όπως “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”, η “Έβδομη ημέρα της Δημιουργίας”, η “Αυλή των Θαυμάτων”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα”, η “Γειτονιά των Αγγέλων”, το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, “Ο Εχθρός λαός”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook