«Κόλπα» σκαρφίστηκε η καπνοβιομηχανία για να κρατήσει τους καπνιστές πελάτες της και προχώρησε σε προσφορές και σε νέα φθηνότερα σήματα, για να περιορίσει την πτώση των πωλήσεων των τσιγάρων.

Ο ισχυροί της αγοράς έκαναν τα πρώτα βήματα και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Τα πρώτα περίπτερα και αρκετά σημεία πώλησης καπνού και τσιγάρων έχουν παραλάβει τα καινούργια προϊόντα με χαμηλότερες τιμές.

Η συσκευασία των δύο πακέτων τσιγάρων πωλείται φθηνότερα κατά 50 λεπτά και η τελική του τιμή διαμορφώνεται στα 7,5 ευρώ, όταν το ένα πακέτο της «ακριβής κατηγορίας πωλείται 4 ευρώ και τα δύο 8 ευρώ. Τα «τρικ» της καπνοβιομηχανίας για την προσέλκυση καπνιστών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά στην αγορά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις στις προσφορές, στην περίπτωση που συνεχιστεί η κάμψη των πωλήσεων.

Ολες οι εταιρείες δίνουν μάχες για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους και όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα, διεκδικούν την αύξηση των μεριδίων τους με νέες επιθετικές κινήσεις.

Η τακτική τους είναι οι χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα και το επιτυγχάνουν κάνοντας λίφτινγκ στα παλιά σήματα, αφού αλλάζουν τη συσκευασία βάζοντας διαφορετικά χρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνουν και τις διαστάσεις του τσιγάρου και των πακέτων.

Η νέα πολιτική θα διαμορφώσει χαμηλότερες τιμές έως 20 λεπτά ανά συσκευασία. Αρκετά πακέτα της μεσαίας κατηγορίας πωλούνται κάτω από τα 3 ευρώ, όταν στην πλειονότητά τους πωλούνται από 3,20 έως 3,5 ευρώ.

Οι «μάχες» των προσφορών όμως δεν θα φέρουν περισσότερα κέρδη στους περιπτερούχους, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα εξοντωθεί ο κλάδος των πρατηριούχων-προμηθευτών τσιγάρων, καθώς θα χάσουν και τα λιγοστά κέρδη που τους άφησε ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Το ποσοστό τους καθορίστηκε στο 8,3% από 14,8%, των περιπτερούχων ανήλθε στο 31,3% από 24,8% και το υπόλοιπο ποσοστό 60,4% πηγαίνει στην καπνοβιομηχανία.

Οι τελευταίες εξελίξεις της καπνοβιομηχανίας περιορίζουν τη δυναμική της διάταξης του υφυπουργού Δημήτρη Κουσελά, που καθόρισε ποσοστά κέρδους με σκοπό την προστασία των εισοδημάτων των περιπτερούχων, τα οποία όμως αναμένεται να μειωθούν, αφού πέφτουν οι τελικές τιμές πώλησης των τσιγάρων.

Μέχρι Δεκέμβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη του υφυπουργού έχει ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, αλλά στην ουσία θα αποσυρθεί στις αρχές Ιουλίου, αφού αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, που απορρέει από τον νόμο που καταργεί τους περιορισμούς στην άσκηση των επαγγελμάτων και των αμοιβών. Η διατήρηση της διάταξης Κουσελά θα γίνει μόνο στην περίπτωση που το προεδρικό διάταγμα του υπουργού Οικονομικών εντάξει τα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων στη διάταξη του νόμου που προβλέπει την εξαίρεσή τους λόγω δημοσίου συμφέροντος.

Δηλαδή, η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που καθόρισε ποσοστά κέρδους στην πώληση τσιγάρων, έρχεται στην πλήρη αντίθεση με τον νόμο της επαγγελματικής ελευθερίας.

Στον νόμο 3919 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι καταργείται η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων τιμών ή αμοιβών για τη διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών.

ethnos.gr / Νίκος Θεοδωρόπουλος