Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχηματίζεται στον οργανισμό.

Αφού καταναλωθούν υδατάνθρακες, μεταβολίζονται και απελευθερώνεται ινσουλίνη, η οποία δρα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη ώστε αυτή να περάσει στον εγκέφαλο που εκεί αλληλεπιδρά με την βιταμίνη β6 και έτσι παράγεται η σεροτονίνη.

Το σημαντικότερο για αυτήν είναι ότι όταν παράγεται σε κάθε γεύμα δίνει στον οργανισμό μια αίσθηση ευχαρίστησης, ικανοποίησης και γενικότερα αυξάνεται η διάθεση με διάρκεια έως και 6 ώρες.

Για να πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό χρειάζονται σωστοί συνδυασμοί στα κυρίως γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Επομένως χρειαζόμαστε:

1.υδατάνθρακες, όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι ή παξιμάδι,

2.οι οποίοι πρέπει να είναι σύνθετοι δηλαδή από κριθάρι, σίκαλη, ολικής άλεσης ή γενικότερα να περιέχουν το σπόρο με όλο το φύτρο αφού εκεί <κρύβεται> η βιταμίνη Β6.

3. Τέλος, χρειαζόμαστε το αμινοξύ τρυπτοφάνη που εμπεριέχετε σε πολλές τροφές όπως κοτόπουλο, σολωμό , αυγό, σόγια, γαλοπούλα, αρνί, σε μερικά λαχανικά με πλούσια πηγή το σπανάκι, στους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, στα όσπρια κ.ά.

Συνδυάζοντας ένα τρόφιμο από την κάθε ομάδα δημιουργείτε μια <τριάδα>, από την οποία παράγεται σεροτονίνη που κάνει τον οργανισμό να έχει μεγάλη ψυχική ευεξία.

dietplus.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook