Ο François Hollande μπορεί να πει ότι μετρά ήδη μια νίκη στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας του να κερδίσει την εύνοια της Ινδίας. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τον προκάτοχό του στη γαλλική προεδρία, θα απολαύσει τη μεγαλειώδη υποδοχή που του επιφυλάσσεται στο Νέο Δελχί, έχοντας στο πλευρό του την – εκτός γάμου –  συμβία του.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία την άλλη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος  θα ταξιδέψει με τη συνοδεία πολυάριθμης αντιπροσωπείας, προκειμένου να φέρει σε πέρας μια κρίσιμη αποστολή: να πείσει την ινδική κυβέρνηση να αγοράσει τα πυρηνικά εργοστάσια της Areva, αλλά και να επισφραγίσει τη συμφωνία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale . Tα δύο deals αναμένεται να δώσουν μια βαθιά ανάσα στη λιμνάζουσα οικονομία της Γαλλίας.

Ήδη οι ινδικές αρχές προέβησαν σε μια κίνηση καλής θέλησης: να υποδεχτούν τον Γάλλο πρόεδρο μετά της επί έξι χρόνια συντρόφου του, της δημοσιογράφου Valérie Trierweiler, στην οποία θα επιτραπεί να παραστεί σε σειρά επίσημων εκδηλώσεων. Πρόκειται για κάτι ανήκουστο για τα ήθη και έθιμα της άκρως συντηρητικής χώρας, ωστόσο οι ειδικοί επί του ινδικού πρωτοκόλλου βρήκαν τον τρόπο να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, καθώς συνήθως οι αρχηγοί κρατών επιτρέπεται να συνοδεύονται μόνον από την επίσημη σύζυγό τους: έτσι, η κα Trierweiler, δις διαζευγμένη δημοσιογράφος που κάποτε κάλυπτε ό,τι είχε να κάνει με τον κ. Hollande για λογαριασμό του εβδομαδιαίου περιοδικού Paris Match, θα γίνει δεκτη ως μνηστή του Γάλλου προέδρου.

Το γεγονός επιβεβαίωσε τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Δελχί,  Syed Akbaruddin, όσο και εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα το 2008, κατά την επίσκεψη του πρώην  προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, στο Νέο Δελχί. Τότε, η ινδική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Carla Bruni, την οποία δεν είχε ακόμη παντρευτεί ο Sarkozy, δεν “ταίριαζε” με το αυστηρό πρωτόκολλο. Έτσι, παρέμεινε στο Παρίσι και δεν μπόρεσε ποτέ να συνοδεύσει τον πρώην πρόεδρο στο άκρως ρομαντικό Taj Mahal.

Κι όπως σχολιάζει ο επί χρόνια σύμβουλος των γαλλικών κυβερνήσεων επί ινδικών θεμάτων, Christophe Jaffrelot , “Ο Sarkozy πήγε στο Taj με μια ομάδα υπουργών”. Μια εικόνα “αρκετά αστεία”, όπως τη χαρακτηρίζει, καθώς το παλάτι είναι παγκοσμίως γνωστό ότι αποτελεί κορυφαίο προορισμό για ερωτευμένους.

Εάν λοιπόν αυτή τη φορά ο Hollande επισκεφθεί το Taj Mahal, θα το κάνει πλάι στην…ανεπίσημη αγαπημένη του, χωρίς να χρειαστεί να της φορέσει πρώτα βέρα.

“Είναι πολύ ευκολότερο να είσαι η νόμιμη σύντροφος του προέδρου από απλή σύντροφός του. Και μιλάω εκ πείρας”, σχολίασε η κα Bruni-Sarkozy μιλώντας στο περιοδικό Elle, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο εάν είχε να δώσει κάποια συμβουλή στην κα Trierweiler.

 

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook