Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, που θα συνοδευθούν και από άλλες μορφές κινητοποιήσεων, αποφάσισαν να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα οι διπλωματικοί υπάλληλοι.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) αποφάσισε οι στάσεις εργασίας να συνδυασθούν με το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα. Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες, κάθε φορά που ο κ. Δρούτσας θα έχει προγραμματισμένη επίσκεψη ή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικοί υπάλληλοι προτίθενται να απέχουν από τις εργασίες τους και να συγκεντρώνονται μπροστά στο κτίριο για να διαμαρτυρηθούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η απόφαση για τις κινητοποιήσεις ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση για την αναδρομική φορολόγηση κατά 50% της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής (ΑΥΑ), από 1ης Ιανουαρίου 2010.

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των διπλωματικών υπαλλήλων, οι αποδοχές τους έχουν ήδη μειωθεί κατά 30%, μείωση που αποτιμούν ως σημαντικά μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι, όπως προσθέτουν, δεν είχαν λάβει αυξήσεις από το 2002 και μετά. Έτσι, η απόφαση για αναδρομική φορολόγηση της ΑΥΑ εξελήφθη ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΥ, σε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων ενόψει της ψήφισης της επίμαχης διάταξης, είχε ζητήσει την πλήρη αποφορολόγηση της ΑΥΑ, παραθέτοντας δικαστικές αποφάσεις ότι δεν συνιστά αποδοχές αλλά δαπάνες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να φορολογείται. Είχε επίσης ζητηθεί στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, εφόσον, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα η αποφορολόγηση, η φορολόγηση να ίσχυε από την 3η Αυγούστου 2010, ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΥ κάνουν λόγο για απαξίωση του κλάδου μέσα από τις αποφάσεις αυτές, ενώ μιλούν για εικόνα εμφανούς διάλυσης όχι μόνο στην εξωτερική, αλλά και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook