Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 70 τραυματίστηκαν στο Ιράκ την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, λόγω ενός μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που έπληξε Σιιτικές λαϊκές αγορές, γράφοντας ένα αιματηρό νέο κεφάλαιο στη συνεχιζόμενη σεκταριστική διαμάχη που ταλανίζει τη διαιρεμένη χώρα.

Οι πληροφορίες για των αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες, με το γαλλικό πρακτορείο AFP να κάνει λόγο για 29 νεκρούς, το Reuters να τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων στους 26, και το Associated Press, σε παλαιότερο τηλεγράφημα, να δίνει απολογισμό 20 νεκρών.

Οι δύο πλέον πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά περίπου 60 δευτερολέπτων σε μία αγορά πουλερικών στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης, κοντά σε ένα Σιιτικό μνημείο, προκαλώντας το θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 43, όπως μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Η Παρασκευή είναι ημέρα αργίας στο Ιράκ, και οι αγορές είναι συνήθως κατάμεστες τα πρωινά.

Ακόμα 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω δύο εκρήξεων που έλαβαν χώρα σε αγορά λαχανικών στη Σιιτική πόλη Χιλά, 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της Σουνιτικής και της Σιιτικής κοινότητας στο Ιράκ, ενώ περιστατικά βίας έχουν σημειωθεί και στο βόρειο τμήμα της χώρας, πεδίο τριβής μεταξύ της αυτοδιοικούμενης κουρδικής μειονότητας και της κεντρικής κυβέρνησης.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook