Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να επεκτείνει τις δράσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση για τα πεπραγμένα της ΕΤΕπ το 2011 που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του επικεφαλής της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες, υπογράμμισαν ότι οι χώρες του Νότου που υφίστανται κρίση προσβλέπουν σε χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας στην Deutsche Welle, επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα και θα επεκτείνει τις δράσεις της μέσα στο 2013.

«Αν δούμε προσεκτικά τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μόνη διεθνής τράπεζα που παρεμβαίνει στην Ελλάδα, παρέχοντας βοήθεια στην πραγματική οικονομία» επισημαίνει ο Βέρνερ Χόγιερ.

«Αυτό ισχύει τόσο για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής όσο επίσης -και νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό- για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και κάποιες που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, ούτε καν για περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις. Αποφασίσαμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε, σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες, να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό», προσέθεσε.

Χρηματοδότηση με μόχλευση

Για να γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, τα κεφάλαια της ΕΤΕπ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, χαιρετίζει την απόφαση αυτή, η οποία πάντως, όπως υποστηρίζει, ήρθε με καθυστέρηση.

«Ελπίζουμε μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης να μην ακολουθήσει αντίστοιχη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης. Η επάρκεια κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά εξίσου -αν όχι περισσότερο- σημαντικό είναι η ευελιξία που πρέπει να επιδείξει η ΕΤΕπ στην αξιολόγηση προγραμμάτων, προτάσεων και σχεδίων προς χρηματοδότηση», τονίζει.

Επιφυλάξεις για την επάρκεια των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της «μόχλευσης» που θεωρητικά πολλαπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου:

«Παρά τα ‘μαγικά’ με τα οποία τα 10 δισ. γίνονται 180 δισ. επενδύσεων και δανειοδοτήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια βάση μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο, κατά την προσωπική μου άποψη 4 ή 5 φορές μεγαλύτερο», δήλωσε.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αναπτυξιακή τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Γι\’ αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι ένα επενδυτικό ταμείο με τη στήριξη της ΕΤΕπ, το οποίο θα ιδρυθεί τον Μάιο του 2013 με προοπτική να εξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά θα λειτουργεί με βάση το δίκαιο του Λουξεμβούργου, διευρύνοντας τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που σήμερα παρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα JEREMIE, επισημαίνει.

«Το ταμείο θα διαθέτει χρήματα της ΕΤΕπ, τα οποία προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ή από ελληνικούς φορείς. Θα υπάρχει συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, για να περάσουν τα χρήματα στον επιχειρηματία. Μέχρι τώρα η ΕΤΕπ μπορούσε μόνο να συγχρηματοδοτήσει μεγάλα έργα. Υπήρχε βέβαια το πρόγραμμα JEREMIE και JESSICA. Αυτό που θα δούμε μετά τον Μάιο είναι ουσιαστικά μία διεύρυνση του προγράμματος JEREMIE», λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook