Μετά απο τους συμβολικούς αποκλεισμούς της Εφορίας Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις σήμερα το πρωί στην λαική αγορά στην περιοχή της Ρεγγίνας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής:

"Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση και ξεκλήρισμα τους αγρότες, αφού στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μηδενική παραγωγή, μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Ορισμένα πανελλαδικά ΜΜΕ επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ανακοινώσεις του αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα αιτήματα των αγροτών, σε σύγκριση με άλλα τμήματα εργαζομένων. Είναι ψέμα και εμπαιγμός στον οποίο απάντησαν ήδη οι αγωνιζόμενοι αγρότες .

Η κοροϊδία είναι, ότι αφού κατήργησαν το αγροτικό ρεύμα, δηλώνουν τώρα ότι θα δώσουν φθηνό νυχτερινό ρεύμα από την 1η Ιούλη, ενώ θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Μάιο και Ιούλιο, καθώς και το χαράτσωμα των γεωτρήσεων. Πρόκειται για εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα, δείχνει ότι το Υπουργείο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Πετσοκόβεται το Πρόγραμμα Δημόσιων Έργων (ΠΔΕ) για τον αγροτικό τομέα. Επιμένουμε και ζητάμε άμεσα μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Συνεχίζεται η κοροϊδία και με το αγροτικό πετρέλαιο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν και αφορά στην επιστροφή για το 2012. Φτάνει πια η κοροϊδία! Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Προφανώς η κυβέρνηση είναι των εφοπλιστών και όχι των αγροτών…

Οσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ ο συντελεστής παραμένει μειωμένος στο 6% από το 11% που ήταν και ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης έφτασε σε σημείο να ανακοινώσει, ότι μετά την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων μπορεί και να αυξηθεί το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες. Μιλάμε για ψίχουλα όπως και να έχει. Από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ οι αγρότες χάνουν 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αίτημά μας είναι να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Πρόκληση αποτελεί επίσης η αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και στη ρύθμισή τους, ενώ η εξάλειψη της υποθήκης για όσα δάνεια ξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι παραπάνω από κοροϊδία, αφού κανείς αγρότης δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο, αν μπορούσε να πληρώνει έστω και τις ελάχιστες δόσεις των δανείων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες που δε θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, στην ουσία θα χάσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών.

Ως μέτρο εμφανίζονται και οι λεγόμενες εισοδηματικές ενισχύσεις - ψίχουλα (ντε μίνιμις) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 - 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ζητάμε δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Η κοροϊδία συνεχίζεται με την ίδρυση του λεγόμενου ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας που πιο πολύ αφορά σε ιδιώτες επιχειρηματίες παρά στους αγρότες. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν οι εξαγγελίες για τις συντάξεις και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ.

Σαφέστατα δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, γιατί ούτε στο ελάχιστο βάζουν φρένο στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αγροτοπαραγωγών. Με το πρόσχημα της κρίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας και μας αρπάζουν πάνω από 2 δις ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δεν ζητάμε ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, τα αιτήματα μας είναι αμυντικά με την έννοια ότι ζητάμε να μην μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη. Το ζήτημα δεν είναι ότι το κράτος δεν έχει χρήματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ότι θέλει πάλι να τα πάρει από τους πολλούς εργαζόμενους, για να τα δώσει και πάλι στους λίγους, στους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά .

Επιχειρούν και πάλι με αφορμή τα ψίχουλα που δήθεν μας δίνουν, να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό όπως εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο που είπε ότι για κάθε ευρώ που δίνουν στους αγρότες παίρνουν ένα ευρώ από τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Την απάντηση τη δίνουν τα λαϊκά στρώματα και οι μαζικοί φορείς που όλοι ανεξαιρέτως στέκονται στο πλευρό μας και εκφράζουν την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού και όλης της χώρας να ενισχύσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις στα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων απευθύνει ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, αύριο, Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στη Λαϊκή Αγορά της Ρεγγίνας.

Συμμετέχουμε στο κάλεσμα που απευθύνει το μπλόκο της Νικαίας για συντονισμό της πάλης μας στην βάση των αιτημάτων που τέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ξέχωρα από τα ιδιαίτερα αιτήματα που μπορεί να έχει κάθε περιοχή, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας και εκεί να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης μας. "