Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χόρστ Ράιχενμπαχ εξέφρασε σήμερα από το βήμα του Economist την πεποίθηση ότι η ελληνική κρίση βρίσκεται σε σημείο καμπής και πως από την εν εξελίξει προσαρμογή υπάρχουν οφέλη τα οποία θα γίνουν ορατά στο εγγύς μέλλον.

«Η γεωργία και η αγροτική παραγωγή μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα ανανεώσει την Ελλάδα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός», σημείωσε, συνιστώντας ανάμεσα σε άλλα να συνδεθεί ο τομέας της έρευνας με τις πρακτικές ανάγκες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τη γεωργία μπορεί να βοηθήσει ο τουρισμός. Παράλληλα, στάθηκε σε θετικά βήματα όπως οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και τη Ρωσία. Επίσης, χαρακτήρισε ευνοϊκή για την Ελλάδα την ευρωπαϊκή ζήτηση σε φρούτα, λαχανικά, βιολογικά είδη και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αναφερόμενος στα μειονεκτήματα του ελληνικού αγροτικού μοντέλου, έκανε λόγο για χαμηλή παραγωγικότητα του αγροτικού δυναμικού λόγω ελλιπών δομών, σωρείας διοικητικών αδυναμιών κ.α. Ο ίδιος ανέδειξε ως προτεραιότητα τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου των πληρωμών, ώστε η Ελλάδα να μην χάνει αξιοποιήσιμους πόρους.

enikos.gr