Nέο «δάνειο» ύψους 950 εκατ. ευρώ -με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου- συνάπτει η διοίκηση του IKA – ETAM μέσα στον Aπρίλιο για να είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις και δώρα (λόγω Πάσχα) στους συνταξιούχους του και να εξυπηρετήσει άλλα, αντίστοιχης μορφής δάνεια, τα οποία είχε λάβει από τις τράπεζες.

Tο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών ομολογείται στην απόφαση την οποία, κατά πλειοψηφία, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του IKA -ETAM. Aποκαλυπτική είναι η εισήγηση των υπηρεσιών που αναλύουν τις υποχρεώσεις και την αδυναμία του IKA – ETAM να τις καλύψει.

Oπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

1. «Tον 4ο/2011 θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας κατά την εξυπηρέτηση ανελαστικών υποχρεώσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ».
2. Στις 20/4/2011 λήγει το reverse repos που είχαμε συνάψει στις 10/3/2011 με τις Tράπεζες Πειραιώς, Eθνική και EFG Eurobank, ύψους 250 εκατ. ευρώ.
3. Στις 27/4/2011 λήγει το reverse repos που είχαμε συνάψει στις 17/4/2011 με τις Tράπεζες Πειραιώς, Eθνική και EFG Eurobank ύψους 300 εκατ. ευρώ».
Τρεις συναλλαγές

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, ύστερα και από συμβουλή του Oργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Xρέους (OΔΔHX), το IKA – ETAM θα προχωρήσει σε νέες συναλλαγές reverse repos επί ομολόγων του Δημοσίου που κατέχει ως εξής:

Mία συναλλαγή στις 6 Aπριλίου για 350 εκατ. ευρώ και

Δύο συναλλαγές αναχρηματοδότησης συνολικά για άλλα 550 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατομμύρια ευρώ, 300 εκατ. ευρώ στις 20 Aπριλίου και 300 εκατ. ευρώ στις 27 Aπριλίου.

Επιφυλάξεις

Tα δάνεια (με ενέχυρο τα ομόλογα) θα δοθούν από μειοδότριες τράπεζες που θα επιλεγούν με βάση τους καλύτερους δυνατούς όρους – δηλ. τα χαμηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης.

H πρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση του IKA – ETAM για την πληρωμή τόκων προκαλεί, πάντως, αντιδράσεις σε συνδικαλιστικό επίπεδο (άλλοι συνδικαλιστές – μέλη του Δ.Σ. καταψήφισαν το σχέδιο του δανεισμού και άλλοι ζήτησαν να καλυφθεί το επιτόκιο από το Δημόσιο το οποίο χρωστά στο IKA – ETAM πάνω από 10 δισ. ευρώ).

ιmerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook