Το περιοδικό Εconomist πριν από 25 χρόνια είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά, λαμβάνοντας υπόψιν του πολλούς και διάφορους κοινωνικο-πολιτικούς παράγοντες, έναν πίνακα με τις 50 χώρες στον κόσμο όπου θα ήταν καλύτερα για κάποιον να έχει γεννηθεί. Το 1988, οι Η.Π.Α. ήταν στην κορυφή της λίστας.

Από τότε πολλά έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Economist που δημοσιεύεται σε άρθρο με τίτλο "The lottery of life"  η Ελβετία είναι πλέον, η περισσότερο ενδεδειγμένη χώρα του κόσμου, για να γεννηθεί σήμερα ένα παιδί.

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν η Αυστραλία και η Νορβηγία ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση.

Η τελική κατάταξη (δείτε παρακάτω τη λίστα) προέκυψε από σύστημα βαθμολογίας που βασίστηκε σε 11 παράγοντες για να καθορίσει "ποια χώρα θα παρέχει τις καλύτερες ευκαιρίες για μια υγιή, ασφαλή και ευημερούσα ζωή στα χρόνια που έρχονται".

Σημειώνεται ότι οι μισές από τις 10 πρώτες χώρες είναι ευρωπαϊκές αλλά μόνο μία - η Ολλανδία - είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Για να συντάξουν τη λίστα οι ερευνητές του Εconomist Inteligence Unit έλαβαν υπόψη τους 11 δείκτες. Μεταξύ άλλων μέτρησαν τις ευκαιρίες που προσφέρουν oι χώρες για μια υγιή, ασφαλή και ευημερούσα ζωή τα επόμενα χρόνια.

Εξέτασαν ακόμη πόσο εκτιμάται ότι θα είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2030 όταν δηλαδή τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2013 θα βρίσκονται στο στάδιο της ενηλικίωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Πληροφοριών του περιοδικού.


Δείτε εδώ το δημοσίευμα του economist