Εν τη γενέσει της κινδυνεύει να καταστεί παρελθόν η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έως το τέλος του 2013.

Έντονη ήδη υπήρξε η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς , με δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη, ενώ αντίστοιχη δήλωση θα εκδώσει το επόμενο διάστημα και το ΠΑΣΟΚ κατ’ εντολήν του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι φανερό με την αντίδραση ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία τουλάχιστον άμεσα, καθώς είναι βέβαιον ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επανέλθει επί του θέματος σε πιο πρόσφορο χρονικό διάστημα.

Όπως είναι φυσικό έντονη υπήρξε και η αντίδραση του ΚΚΕ, ενώ αναμένεται αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση με την πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας εμφανίζεται εκ των πραγμάτων να θέλει να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας σε μια εποχή που επιστράτευσε σε δύο περιπτώσεις την πολιτική επιστράτευση για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων γα την κήρυξη απεργιών ή την αναντιστοιχία συνδικαλιστικών ηγεσιών με τον κλάδο τους.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η πρώτη αντίδραση στα σχέδια του υπουργού Εργασίας ήρθε από τη Δημοκρατική Αριστερά με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη να είναι ιδιαίτερα αυστηρός με τον Γιάννη Βρούτση και να προϊδεάζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Το ΚΚΕ

Οξύτατη υπήρξε και η αντίδραση του ΚΚΕ, το γραφείο Τύπου του οποίου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο υπουργός Βρούτσης επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που απαγορεύει, στην ουσία, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, επαναφέροντας ακόμη και κατάπτυστους νόμους, ακόμα και από τον περιβόητο 330 που προβλέπει το λοκ άουτ για τους εργοδότες.

Επίσης παρεμβαίνει στη δομή και στη λειτουργία των συνδικάτων, επιδιώκοντας να αποκλείσει εξ ολοκλήρου το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόκειται για αντιδραστικό σχέδιο, που στοχεύει να φορέσει πιο βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη. Αποδεικνύεται ότι ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαία.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Το πώς θα απεργούν, το πώς θα λειτουργούν τα σωματεία, είναι αποκλειστικό δικαίωμα να το καθορίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη θέση και τη δράση τους. Να ταχθούν ενάντια να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook