«Καπέλο» που ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα μπορεί να φέρει το μπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ, που σχεδιάζει εντός του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα πρώτα θύματα είναι όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς σε αυτή την περίπτωση η αναπροσαρμογή προς τα πάνω γίνεται αυτόματα.

Ήδη το πρώτο πλήγμα έχουν δεχθεί εκείνοι που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο Euribor.
Στο τρίμηνο, το Euribor έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,24% έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει την κίνηση της ΕΚΤ, ενώ αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις, είναι βέβαιο ότι η διατραπεζική αγορά θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, οι τράπεζες στην πλειοψηφία τους μεταφέρουν την αύξηση και στα δάνεια με σταθερό επιτόκια, είτε καταναλωτικά είτε στεγαστικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι δανειολήπτες που θα θελήσουν να «κλειδώσουν» τις δόσεις τους θα το κάνουν ακριβότερα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νέων», αντίδοτο στις υψηλότερες δόσεις μπορεί να αποτελέσει το «κλείδωμα» των χρεών σε σταθερό επιτόκιο.

Εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να δεσμευθούν σε σταθερό επιτόκιο, αποτελούν τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά με πλαφόν στο επίπεδο που αυτό μπορεί να φθάσει.

 newsbeast.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook