Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), στην ενημέρωση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2013.

Παράλληλα σημειώνει ότι αύξηση παρουσίασαν, κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2012, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ από τρίτες χώρες (Μαρόκο και Τυνησία).

Ειδικότερα, όσον αφορά την τιμή παραγωγού, στην Ισπανία από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου άρχισε να ανεβαίνει για να φτάσει στις 3/2/2013 στην τιμή των 2,99 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα στην Ιταλία, οι τιμές αυξήθηκαν, από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, από 2,61 ευρώ το κιλό στα 3,16 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά την Ελλάδα οι τιμές στην τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν στα 2,04 ευρώ το κιλό και έφτασαν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στα 2,46 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 34%.

Πάντως το IOC αναφέρει ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που έλεγαν ότι η νέα παραγωγή ελαιολάδου, στις τρεις αυτές χώρες της ΕΕ, τελικά θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονταν στις αρχικές προβλέψεις.

Στα μέσα Φεβρουαρίου περίπου είναι η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία θα μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι που μπορεί να φθάσει η παραγωγή και οι τιμές ελαιολάδου στην Ισπανία. Τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής, οπότε θα φανούν και οι ανάγκες της μεταποίησης για ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας.

Πάντως η Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας) θεωρεί ότι «η χαμηλή παραγωγή της χωράς επιτρέπει στους πωλητές (ελαιοτριβεία, παραγωγούς) να ενεργούν ορθολογικότερα κατά τις πωλήσεις αποφεύγοντας συναλλαγές κάτω από ψυχολογική πίεση». Εξάλλου, η ίδια οργάνωση εκτιμά ότι οι τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 θα διατηρηθούν ελαφρά προς τα άνω, αλλά οπωσδήποτε θα εξαρτηθούν και από τις εκτιμήσεις για το ύψος της επόμενης σοδειάς.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, με την έλλειψη δανειοδότησης αλλά και εγκαταστάσεων, δεν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις «πιέσεις» που δέχονται οι παραγωγοί από τους Ιταλούς εμπόρους για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. «Οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων παραγωγών και εκεί στηρίζονται για να πετύχουν αγορές σε χαμηλές τιμές», επισημαίνουν.

Πάντως επειδή υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του ισπανικού ελαιολάδου, τα καλής ποιότητας ελληνικά ελαιόλαδα εκτιμούν οι συνεταιριστές ότι μπορούν να πωληθούν σε καλές τιμές.

Αύξηση εισαγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

Όπως αναφέρει το IOC, ανοδικά κινήθηκε το εμπόριο του ελαιολάδου, κατά τους δύο πρώτους μήνες της συγκομιδής της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2012/13 (Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2012).

Ειδικότερα οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 38% σε Κίνα και Ιαπωνία, 32% στην Αυστραλία, 19% στη Ρωσία, ενώ 6% σε Βραζιλία, Καναδά και ΗΠΑ. Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2012 οι εισαγωγές αλλά και το ενδοκοινοτικό εμπόριο στην ΕΕ, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, που σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε από την παραγωγή της Τυνησίας (11.380 τόνους), όπου η νέα συγκομιδή κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα αλλά και από την παραγωγή του Μαρόκου, που από την 1η Οκτωβρίου του 2012 έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε αύξηση και στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών, κατά 14% και 9% σε Αυστραλία και Ρωσία αντίστοιχα, διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα σε ΗΠΑ και Βραζιλία, ενώ μειώθηκαν στον Καναδά κατά 5%. Τον Οκτώβριο του 2012 το ενδοκοινοτικό εμπόριο στην ΕΕ παρουσίασε αύξηση κατά 6%, ενώ στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών από τρίτες χώρες είχαμε μείωση κατά 2% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook