Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα υπογραφεί την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας-Αλβανίας για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Αdriatic Pipeline -TAP).

Στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του.

Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013.

Ο Αδριατικός Αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στη Νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη.

Ο αγωγός θα ανοίξει έναν νέο -τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου- προς την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια νέα διέξοδο στην αγορά για το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα.

Ο TAP είναι η μοναδική επιλογή αγωγού που διασχίζει την Ελλάδα και, με 1,5 δισ. ευρώ θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα.

* Το πρωί ο Αντ.Σαμαράς, θα έχει συνάντηση με όλους τους περιφερειάρχες Ελλάδας, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης, κ.κ. Στυλιανίδη και Χατζηδάκη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook