Η παραδοχή του ΔΝΤ έχει δώσει στον υπουργό το «πάτημα» να θέσει το θέμα και στην Ευρωζώνη, με την πρώτη κρούση να έχει γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας.
Tου Σωτήρη Νίκα

Με βασικό στόχο να διεκδικήσει μία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% που είναι σήμερα στο 19% όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα στα τέλη του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, έθεσε και χθες το ζήτημα των λανθασμένων εκτιμήσεων της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EcoFin.

Η παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για κακή εκτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει δώσει το «πάτημα» στον υπουργό να θέσει το θέμα και στην Ευρωζώνη. Η πρώτη «κρούση» έγινε στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ και στο χθεσινό EcoFin επανήλθε ζητώντας να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, ήταν επικριτικός ως προς τις τελευταίες τοποθετήσεις του ΔΝΤ που αναγνωρίζουν το λάθος που έχει γίνει και τις αμφισβήτησε, σημειώνοντας ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις ήταν και η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας (που έχει την προεδρεία αυτό το εξάμηνο) στήριξαν την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί αρκέστηκαν στο να μεταθέσουν το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση αφού πρώτα έχουν επεξεργαστεί τα δεδομένα αναλυτικότερα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, δεν πήρε κάποια θέση, ενώ να σημειωθεί ότι συμμετείχε μόνο στο Eurogroup της Δευτέρας και όχι στο χθεσινό EcoFin.

Ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα αυτή τη στιγμή, είναι γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να διεκδικήσει μία βελτίωση στο συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση. Η κίνηση εκτός από οικονομικό χαρακτήρα έχει και πολιτικό, λαμβάνοντας υπόψη και την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Αλ. Τσίπρα, για το πώς προτίθεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι «εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα». Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος της τρόικας και το οικονομικό επιτελείο θέλει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της έστω και μικρής μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% που είναι σήμερα στο 19%. Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς η τρόικα από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί σωστό να υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ για τους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Για το λόγο αυτό και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ετοιμάζουν έκθεση αποτίμησης της αποδοτικότητας του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από τότε που αυξήθηκε στο 23%. Δηλαδή, εάν έχουν αυξηθεί τα έσοδα όπως προβλεπόταν ή εάν με μία μείωσή του στο 19% μπορεί να εξασφαλιστούν τα ίδια έσοδα (αν όχι και περισσότερα) λόγω ενδεχόμενης αύξησης της κατανάλωσης από τη μειωμένη τιμή.

Αντίστοιχες εκθέσεις γίνονται και για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο αποδίδει τα αναμενόμενα), καθώς και για το πόσο έχει βοηθήσει η υφιστάμενη ρύθμιση για τις δόσεις εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση η επιδίωξη είναι να τεθεί υπό διαπραγμάτευση η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τουλάχιστον.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook