Συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σε επίσημο επίπεδο που θα καταλήξουν σε μία συνολική συμφωνία εμπορίου προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σκιαγραφώντας την επιδίωξη της Ουάσινγκτον για ενίσχυση των ήδη στενών οικονομικών σχέσεων με τους «27».

«Το εμπόριο που είναι ελεύθερο και δίκαιο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στηρίζει ποιοτικές αμερικανικές θέσεις εργασίας» τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

«Απόψε ανακοινώνω ότι θα προωθήσουμε συνομιλίες για μία Συνεργασία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Ομπάμα.

Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησε διά του Ζοζέ Μπαρόζο και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ένωση να εκτιμά ότι μια «συνολική και φιλόδοξη συμφωνία» θα ενισχύσει το ΑΕΠ της κατά 0,5% ετησίως.

Οι συνομιλίες μπορεί να αρχίσουν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, δύο χρόνια μετά τη σύσταση της ομάδας εργασίας που άρχισε να εξετάζει τη συνεργασία.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη μάλλον επιτάχυνε το βηματισμό προς επίσημες επαφές. Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ εξέφραζαν την ανησυχία τους—ο Μπαράκ Ομπάμα συχνά το 2012 μιλούσε για τους «ενάντιους ανέμους» από την Ευρώπη που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη τη μεγαλύτερη, από πλευράς όγκου, εμπορική σχέση στην υφήλιο και πλήρης συμφωνία θα ένωνε την αμερικανική οικονομία με άλλες τέσσερις μεγάλες οικονομίες του κόσμου (τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία).

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία –κάτι που μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων, χωρίς να εγγυάται κανένας ένα θετικό αποτέλεσμα– θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ.

Η αξία των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ των δύο οικονομικών περιοχών ανέρχεται σε 600 δισ. δολάρια το χρόνο (455 δισ. ευρώ) -στην οποία προστίθενται οι αξίας 1,2 δισ. δολ υπηρεσίες. Καθώς οι περισσότεροι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι ήδη σχετικά χαμηλοί, η μείωση των εμποδίων στο διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στο δύσκολο πεδίο των αγροτικών και των χημικών προϊόντων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook