«Εφόδους» ελεγκτικών κλιμακίων για ένα μήνα στα προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένο βόειο κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει η Κομισιόν μετά την απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου που βρέθηκε σε γεύματα με κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κιμά.

Η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα προϊόντα ενώ το σκάνδαλο, που έχει ήδη αγγίξει 16 χώρες, θεωρείται ότι έχει απλωθεί σε ακόμη περισσότερα μέλη της ΕΕ -κάτι που αναμένεται να φανεί και με τους ελέγχους. Το κρέας θα ελέγχεται και για ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων.

Στο αρχικό σχέδιο για ελέγχους θα περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις στις ΕΕ που διαχειρίζονται κρέας αλόγου για να διαπιστωθεί συγκεκριμένα εάν υπολείμματα φαινυβουλταζόνης έχουν στην αλυσίδα βόειου ή άλλου κρέατος.

Τα πρώτα ευρήματα των ελέγχων αναμένονται στα μέσα Απριλίου (οι τρίμηνης διάρκειας έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο).

Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει στην Ιρλανδία, όπου έλεγχοι σε κατεψυγμένα προϊόντα με κιμά αποκάλυψαν ότι υπήρχε και κρέας αλόγου (σε λίγες μάλιστα περιπτώσεις, ακόμη σε στο 100%). Η διαδρομή του κρέατος καλύπτει αρκετές χώρες και οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δείχνουν ότι η υπόθεση απλώνεται ουσιαστικά σε μεγάλο μέρος της ΕΕ.

Πάντως, οι αρχές τονίζουν ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη κίνδυνος για τη δημόσια υγεία -και για να οριστικοποιηθεί αυτό οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στη φαινυβουλταζόνη.

in.gr