Στην εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία της Κρήτης για το κάπνισμα, τα οποία απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές, προχωρεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τη Δ/ντρια Πνευμονολογίας ΠΑΓΝΗ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ κ. Ιωάννα Μητρούσκα, το Δ/ντή Πνευμονολογίας και υπεύθυνο του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γ.Ν.Η. Βενιζέλειο- Πανάνειο κ. Γεώργιο Μελέτη, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και τους υπευθύνους Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά νομό.

Η ως άνω δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, υπό την εποπτεία του Υποδιοικητή κ. Γιώργου Νεοφώτιστου, στο πλαίσιο της εφαρμογής δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας, που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα εκπαιδευτικές ημερίδες- ενημερωτικές ομιλίες με τίτλο «Προσπάθεια Εφαρμογής Πολιτικής μη Καπνίσματος στα Σχολεία» οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης σε όλους τους νομούς της Κρήτης ως ακολούθως:

14 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 3.00-5.00 μ.μ. στο Ρέθυμνο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.

21 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 3.00-5.00 μ.μ. στον Άγιο Νικόλαο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 1ου Γυμνασίου Αγ. Νικολάου.

07 Μαρτίου 2013 και ώρα 3.00-5.00 μ.μ. στο Ηράκλειο

21 Μαρτίου 2013 και ώρα 11.00-13.00 μ. στα Χανιά.

Ο χώρος που θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες στο Ηράκλειο και Χανιά θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η θεματολογία των εκπαιδευτικών ομιλιών θα περιλαμβάνει, πρόγραμμα εκπαίδευσης για το κάπνισμα στα σχολεία, τα ποσοστά εθισμού εφήβων και ενηλίκων στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος, τις θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Κάπνισμα, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο θέμα.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαιδευτικής ομιλίας ανά νομό, εκπαιδευτικό υλικό θα παραχωρηθεί στους καθηγητές για την ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία.

Εξετάζεται τέλος και η δυνατότητα δημιουργίας σποτ με τη συνδρομή των μαθητών και την επιστημονική επιμέλεια των υπευθύνων των ιατρείων διακοπής καπνίσματος εξειδικευμένων επιστημόνων με στόχο την προβολή τους στα ΜΜΕ (αφιλοκερδώς) και στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook