Στα 1,5 δισ. ευρώ  ανήλθε η αξία των δεσμεύσεων και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου το 2012.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως στα πλαίσια του νόμο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε το 2012 σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκατ. ευρώ  από το ΣΔΟΕ και την Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων.

 Από τις τράπεζες μέσα στο 2012 ζητήθηκαν κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

 Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

 Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κλπ.) ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.

 Συνολικά, από το 1,4 δισ. ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από εφορίες, το 1,16 δισ. ευρώ, αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.

 Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το 2012 ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας  δήλωσε : «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ότι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».

 

in.gr