Ένας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε χθες, την ώρα που οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επιχειρούν με πολλούς βομβαρδισμούς να ανακτήσουν πόλεις της δυτικής Λιβύης από τον έλεγχο των εξεγερμένων. Μεταξύ άλλων, βομβαρδίστηκε η πόλη Γιεφρέν, στο δυτικό τομέα της Λιβύης. Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια των πολύωρων βομβαρδισμών.

Στη Μιζουράτα, την τρίτη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, από τον βομβαρδισμό μίας πολυκλινικής, τουλάχιστον ένας άμαχος έχασε τη νύκτα τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί εθελοντές. Στην πόλη αυτή λείπουν πλέον, σε απελπιστικό βαθμό, τα τρόφιμα και τα ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Στην πόλη Ζιντάν λείπει το πόσιμο νερό, ενώ τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Εχουν βομβαρδιστεί ακόμα και τα τζαμιά. Κάτοικος της πόλης, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, προέτρεψε στη σφαγή γαϊδουριών, βοδιών, «που δεν μπορεί να γίνουν ο στόχος των καθεστωτικών δυνάμεων, ούτε να μεταφέρουν όπλα…».

Οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε όλη την παραλιακή ζώνη, που οδηγεί στη Μιζουράτα, θεωρώντας την ως μία «πύλη» στο δρόμο προς την Τρίπολη.

Σκληρές, πολύωρες, είναι οι μάχες που γίνονται, γιά τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μπρέγκα, που περιστοιχίζεται από πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ειδικές αμερικανικές, αιγυπτιακές δυνάμεις εκπαιδεύουν με ταχύρρυθμο τρόπο στα όπλα και στην τακτική τους εξεγερμένους. Μεταδόθηκε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο ένας μαχητής εξήγησε, πώς έλαβε τέτοια εκπαίδευση σε μία μυστική στρατιωτική εγκατάσταση στον ανατολικό τομέα, κάπου κοντά στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων.


ΑΠΕ