Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη νότια ακτή της Ιάβας, με το επίκεντρό του στον Ινδικό ωκεανό, στα 293 χλμ.νοτιο-δυτικά του Τσιλατσάπ (Ινδονησία).

Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, όπως ανακοινώθηκε από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ινδονησίας.

Ακυρώθηκε η προειδοποίηση για τσουνάμι

Οι αρχές της Ινδονησίας ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχαν εκδώσει, καθώς δεν υπήρξαν σεισμικά κύματα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ανοικτά της νότιας νήσου Ιάβας το πρωί της Δευτέρας.

Στέλεχος της εθνικής υπηρεσίας μετεωρολογίας, γεωφυσικής και κλιματολογίας (BMKG) δήλωσε ότι η προειδοποίηση ανακλήθηκε, μια ώρα και κάτι αφότου σημειώθηκε ο σεισμός, περίπου 293 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τσιλατσάπ στην Κεντρική Ιάβα στις 03:06 την Δευτέρα τοπική ώρα (20:06 GMT, 23:06 ώρα Ελλάδας την Κυριακή).

«Η προειδοποίηση για τσουνάμι ακυρώθηκε αφού δεν υπήρξε παλιρροϊκό κύμα μετά το σεισμό», δήλωσε ο Τζαμπάρ, εκπρόσωπος της BMKG, που όπως πολλοί Ινδονήσιοι χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα.