Το ότι θα ανανέωνε την προεδρική του θητεία ήταν σχεδόν σίγουρο πριν καν ξεκινήσει η χθεσινή εκλογική διαδικασία με την αντιπολίτευση να τον καταγγέλλει για «στημένες» κάλπες. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από είκοσι χρόνια, όντας ο μοναδικός πρόεδρος από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.

Τα πρώτα exit polls, που διενεργήθηκαν από δύο διαφορετικές οργανώσεις η μία από τις οποίες είχε ως δείγμα 50.000 ψηφοφόρους, τον ανακηρύσουν νικητή με ποσοστό 94,82%.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας τους για την εκλογική αναμέτρηση, με τους δύο μήνες που μεσολάβησαν μέχρι τη χθεσινή ημέρα των εκλογών να θεωρείται εξαιρετικά λίγος.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντιπολίτευση δε μπόρεσε για άλλη μια φορά να ενώσει τις δυνάμεις της και να επιλέξει μια δυνατή υποψηφιότητα η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλο συσπείρωσης των φοβισμένων ψηφοφόρων.

Στη χθεσινή εκλογική διαδικασία συμμετείχαν άλλοι τρεις υποψήφιοι: ο οικολόγος Mels Yeleusizov, ο Gani Kasymov του κόμματος των «Πατριωτών του Καζακστάν» και ο Zhambyl Akhmetbekov του κόμματος των «Κουμουνιστών του Καζακστάν»of the Communist.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Κοζάκος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος της διακυβέρνησής του θα είναι η ευημερία του λαού.

«Η σημερινή ψήφος θα καθορίσει την ενότητα και την επιθυμία μας στην εκπλήρωση των πλάνων μας», πρόσθεσε.

Μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit-poll ο Kοζάκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «ο λαός του Καζακστάν, οι πολίτες μας, εγκρίνουν το έργο που έφερα εις πέρας τα τελευταία είκοσι χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κόμματός του.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται εντός της ημέρας, όπως και η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις συνθήκες διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook