Πρόσω ολοταχώς για τη μείωση λειτουργικών δαπανών και προσωπικού, μέσω της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο ρυθμό που δίνει η πίεση της τρόικας, αλλά και οι δεσμεύσεις από το μνημόνιο, η κυβέρνηση κινείται με ταχείς, πλέον, ρυθμούς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιθυμεί να δώσει δείγματα γραφής ότι προχωρά τις διαδικασίες για αλλαγές στις δομές των δήμων και των περιφερειών, με στόχο να περιοριστούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα των ΟΤΑ κατά 40%, να μειωθούν οργανικές μονάδες, αλλά και να συρρικνωθούν λειτουργικές δαπάνες. Οι αλλαγές στις υπηρεσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργούν νέα δεξαμενή για διαθεσιμότητα υπλλήλων.

Ήδη έχει σταλεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη έγγραφο προς τους φορείς (δήμοι, περιφέρειες) που θα μετέχουν κατά προτεραιότητα, και με εκφρασμένη βούλησή τους, στην αξιολόγηση των δομών τους. Ο κ. Ιωαννίδης καλεί να συστήσουν δική τους ομάδα εργασίας «ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα η οργάνωση της διαδικασίας, ο συντονισμός και η επιτάχυνση των ενεργειών» με στόχο τις αναδιαρθρώσεις.

Το έγγραφο, το οποίο εστάλη στις 5 Φεβρουαρίου 2013, είχε αποδέκτες τα γραφεία δημάρχων των Δήμων Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας (Αττική), Κω, Λαρισαίων, Λειβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου και το γραφείο Περιφεριάρχη Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τους ΟΤΑ και Περιφέρειες που δέχτηκαν να σύρουν πρώτοι το χορό της αξιολόγησης των δομών υπηρεσιών τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται επίσης ο δήμος Παιονίας και Καρδίτσας.

Η αξιολόγηση, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα αφορά επανεξέταση δομών, οργανισμών σε σχέση και με τα γενικά χαρακτηριστικά του προσωπικού και της κάθε υπηρεσίας. Ωστόσο, είναι βεβαίο ότι αλλαγές στις υπηρεσίες, καταργήσεις οργανικών θέσεων αλλά και ανακατανομή αρμοδιοτήτων θα δημιουργήσει δεξαμενή υπαλλήλων για διαθεσιμότητα, που θα προστεθούν στο προσωπικό που ήδη έχει τεθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

 

in.gr