Ευκρινές μήνυμα προς την τρόικα, που αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, να μη διαταράξει το αποκατασταθέν διεθνές κλίμα για την Ελλάδα, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την πρόταση του Κινήματος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα αυτό αναλύοντας τις εξωτερικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες πρέπει «να κατανοήσουν βαθιά οι εταίροι μας». Έχει μεγάλη σημασία ο πολιτικός λόγος των εταίρων, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, που πρέπει να αναγνωρίζουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα βοήθησε στην απομάκρυνση του κινδύνου για τη χώρα, αλλά αυτό το κλίμα δεν πρέπει να διαταραχτεί και αυτό, όπως είπε, αφορά την επίσκεψη της τρόικας και στην αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος.

Ένα δεύτερο μήνυμα έστειλε ο κ. Βενιζέλος, πιο έμμεσο αυτή τη φορά, προς όσους αποφεύγουν να συζητήσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αντέδρασαν σε πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Όπως ανέφερε, η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας είναι απαραίτητη, στο πλαίσιο, πάντα, των ειλημμένων αποφάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα είναι διασφαλισμένη πολιτικά, αλλά πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για μια νέα πολιτική παρέμβαση. Έθεσε δε και θέμα σχετικά με τα λάθη που έγιναν στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και ζήτησε από τους εταίρους να αφομοιώσουν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμπεράσματα από αυτά τα λάθη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους εταίρους να ξεχάσουν ότι μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα, γιατί δεν το αντέχουν η Βουλή, η πραγματική οικονομία και η ελληνική οικονομία. Επίσης, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη μεγάλη αντίφαση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, ενώ υπενθύμισε ότι η σχετική συζήτηση δεν είναι καινούργια και ότι διεξάγεται από τον Ιούνιο του 2011.

Από τους εταίρους ζήτησε να δώσουν στη χώρα ευέλικτη και αντιγραφειοκρατική στήριξη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αναφέροντας, ως παράδειγμα, ότι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η ΕΕ παρεμβάλει πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Ζήτησε επίσης να βοηθήσουν στην γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, στη διάσωση των μεγάλων παραγωγικών κλάδων και στη διαφύλαξη της κοινωνικής προστασίας, με τη λήψη μέτρων υπέρ των ανέργων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις «εσωτερικές προϋποθέσεις» της ανάκαμψης, στις οποίες κορυφαία θέση κατέχει η κυβερνητική σταθερότητα.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε, εγγυάται τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναθέσει την ευθύνη εφαρμογής του δικού του προγράμματος, στο οποίο προσχώρησαν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, σε κανέναν άλλο.

Στις «εσωτερικές προϋποθέσεις» ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνει και την επιδίωξη μεγάλων πολιτικών και θεσμικών συναινέσεων με την αντιπολίτευση, με την επισήμανση ότι η ιστορία δεν αποδέχεται τυφλές συγκρούσεις σε όλα τα θέματα. Περιλαμβάνονται επίσης πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όσο και η ανάγκη, που χαρακτηρίζεται επείγουσα, για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου σε κρίσιμα θέματα, για τα οποία χρειάζεται πολιτική βούληση, την οποία το ΠΑΣΟΚ διαθέτει, όπως είπε.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στην πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αναβιώσει το σχέδιο Ολυμπιακής Προετοιμασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι ίδιες διαδικασίες π.χ. στην εκτέλεση των διαφόρων έργων, ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη «διαθεσμική συμφωνία με τη Δικαιοσύνη», η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης.

Μια σημαντική εσωτερική προϋπόθεση, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι η διατήρηση των προϋποθέσεων εξωτερικής ασφάλειας της χώρας, για την οποία δεν γίνεται λόγος τελευταία, καθώς η οικονομική κρίση έχει ρίξει παντού το πέπλο της.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως και η θέσπιση πάγιων και όχι μεταβατικών ρυθμίσεων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πρέπει, πρόσθεσε, να διευκολύνουμε τους πολίτες να γίνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ανέφερε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι δυνατό να συζητείται ως «αντάλλαγμα» στο «λάθος» του ΔΝΤ και ότι πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

Μεταξύ των αναπτυξιακών προϋποθέσεων περιέλαβε και την πολιτική στήριξη, όπως και τη δημιουργία ενός ΕΣΠΑ κρίσης. Επίσης τόνισε ότι τόσο η κοινωνία όσο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να διέπονται από φιλοεπενδυτική λογική. Μια από τις μεγάλες παραμέτρους του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης είναι η απασχόληση. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν 500.000 θέσεις εργασίας που απειλούνται και να δημιουργηθούν άλλες 700.000, περίπου, θέσεις απασχόλησης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook