Εργαζόμενοι στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνεχίζουν τις προσπάθειες να σταματήσουν την διαρροή ραδιενέργειας σήμερα μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους την Κυριακή να διακόψουν την εκροή μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον Ωκεανό.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σήμερα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η εκροή νερού, που όμως δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα υπ.αριθμό 2.

Η προσπάθεια να κλείσει με τσιμέντο χθες δεν καρποφόρησε, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, που του προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας «φράχτης» ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Η εταιρία Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες, μετέδωσε το Κιόντο. Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco.

Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

\"\"Επανεξετάζονται οι δεσμεύσεις για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Η Ιαπωνία ενδέχεται να αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις της για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές για το έτος 2020 μετά τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι του περασμένου μήνα που προκάλεσαν την κρίση στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, αναφέρουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία συνεχίζεται τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, με μηχανικούς να πασχίζουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, και να αποτρέψουν κάθε έκλυση, απελευθέρωση ή διαρροή ραδιενέργειας.

«Είναι αλήθεια ότι ο στόχος μας για την μείωση [των εκπομπών] θα επηρεαστεί σημαντικά», δήλωσε ο Χίντεκι Μιναμικάουα, υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για παγκόσμια θέματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Μπανγκόκ την Κυριακή. «Το έτος-στόχος και το μέγεθος της μείωσης θα επανεξεταστούν», πρόσθεσε.

Πρόκειται για νέα τοποθέτηση, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος Ριού Ματσουμότο δήλωνε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιαπωνία δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της να μειώσει ως το 2020 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 25% από τα επίπεδα του 1990.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook