Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Νωρίτερα και υπό καταρρακτώδη βροχή, τον Γάλλο Πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός.

Μετά από πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο θα παρακαθίσουν και οι κ. Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, ο Α. Σαμαράς, υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τους δυο λαούς υπενθυμίζοντας τη στήριξη που έχει προσφέρει η Γαλλία στο παρελθόν αλλά και σήμερα στη χώρα μας.

Ο κ. Ολάντ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι στηρίζει την ελληνική προσπάθεια και πρόσθεσε ότι ήρθε στην Ελλάδα για επενδύσεις.

Σαμαράς: Η Γαλλία πάντα μας στηρίζει

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο στο μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι \”η Γαλλία είναι πάντα το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης μας στήριξε αποφασιστικά στην ένταξη και για να μείνουμε στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και μας στηρίζει σήμερα για να βγούμε από την κρίση\”.

Ο Α. Σαμαράς, ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο, για την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην καταπολέμηση του ελλείμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά όπως είπε, του επισήμανε και το βαρύ τίμημα που πληρώνει με θυσίες ο ελληνικός λαός σε ύφεση και ανεργία.

\”Ο Γάλλος Πρόεδρος, εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες του λαού και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη και έδειξε ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμα οι ευκαιρίες για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η Άμυνα, η διαχείριση υδάτινων πόρων και η δυνατότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων\” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η Γαλλία, βοηθά αποφασιστικά και με μεγάλη επιτυχία και άριστο συντονισμό στα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης θα είναι έτοιμη να μας βοηθήσει και στο κτηματολόγιο και σε θέματα υγείας.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι υπογράφηκε συμφωνία για τον τουρισμό και ανακοίνωσε την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών τις επόμενες στη χώρα μας για συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.

Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής της Γαλλίας μέσω του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο που φτιάχνουμε. Επίσης, προανήγγειλε την υπογραφή μιας δεύτερης συμφωνίας ανάμεσα στους συνδέσμους βιομηχανιών των δύο χωρών για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική της Γαλλίας στο Μάλι.

Ολάντ: Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Ελλάδα

Από την πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε οτι «υπάρχουν σχέσεις ιστορικής φιλίας, στηρίξαμε τη δημοκρατία και μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας μπόρεσε η Ελλάδα να προσχωρήσει η Ελλάδα στην ευρωπαική οικογένεια. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι Γαλλία Ελλάδα».

Ο κ. Ολάντ επισήμανε οτι \”η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες με 20% ανεργία και 60% μεταξύ των νέων» και τόνισε την ανάγκη «να δώσουμε στην Ελλαδα καθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της\”.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε οτι \”επιτρέψαμε στην Ελλάδα να επιτύχει ρευστότητα. Η δική μας εμπειρία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Σε τομείς όπως η υγεία και ο τουρισμός πρέπει να τη στηρίξουμε, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς , όπως φορολογία μηχανισμούς ελέγχου, κτηματολόγιο\”.

\”Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να στηρίξουν την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες σε τομείς όπως το νερό η ηλεκτρική ενέργεια οι σιδηρόδρομοι\”, επισημαίνονται οτι ήρθε στην Αθήνα για να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό γιατί ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που στήριξε πολιτικά τη Γαλλία στην επιχείρηση στο Μάλι, πρόσθεσε όμως ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για εξοπλισμούς.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook