Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε η εφαρμογή των απαιτούμενων έργων για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, εντός του 2011.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει ότι «στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” και, συγκεκριμένα, μέσω του Μέτρου 227 εφαρμόζεται η Δράση 2 “Εκπόνηση μελέτης και εκτέλεση των προβλεπόμενων από αυτή μικρών έργων για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς”.

Η Δημόσια Δαπάνη του νέου Μέτρου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Γ΄ προγραμματικής περιόδου είναι 2 εκατ. ευρώ». Ο υπουργός προσθέτει ότι «για την υλοποίηση της Δράσης αυτής ως νέο Μέτρο για τους Νομούς που δεν είχαν περιληφθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, μεταξύ των οποίων και ο Νομός Χανίων, απαιτούνται οι ακόλουθες ενέργειες: ανάθεση μελέτης (προκήρυξη), εφαρμογή μελέτης (δημοπρασίες, εργολάβοι) και Παρασκευή και προμήθεια εμβολίων από το ΕΘΙΑΓΕ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεριμνά για την επίσπευση των διαδικασιών ώστε η εφαρμογή της δράσης να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν εντός του έτους 2011».

Στην ερώτησή του προς τον κ. Σκανδαλίδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει εκτενή αναφορά στη σημασία και τις προοπτικές της καλλιέργειας της καστανιάς για το Νομό Χανίων και προειδοποιούσε ότι «η καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου της βιολογικής καταπολέμησης θέτει σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ιδιαιτέρα σε μια περίοδο κατά την οποία η Πολιτεία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος».

Επικαλούμενος σχετική ενημέρωσή του από το Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Χανίων και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ο κ. Δαμιανάκης χαρακτήριζε τη βιολογική καταπολέμηση ως τη μοναδική αποτελεσματική μέθοδο, η οποία εφαρμόστηκε κατά την περίοδο 2006-2009 σε 17 νομούς της χώρας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση του Υπουργού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook