Επιφυλακτική όσον αφορά την τουρκική αίτηση ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή "κεφάλαιο" με την Άγκυρα.

Αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα και τα σχόλιά της αυτά που έκανε κατά το εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα, ακολουθούν τα σχόλια του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία στο κεφάλαιο που αφορά την βοήθεια από χώρες της ΕΕ.

"Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα", είπε η Μέρκελ.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά "πάγωσαν" εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος -η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ- και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο.

Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα "κεφάλαια" που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Μόνο 13 από αυτά δεν μπλοκάρονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου. Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ μίας "ειδικής σχέσης" της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης της πρώτης.

real.gr