Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων άρχισαν να προσφέρουν τελευταία οι τράπεζες, αναζητώντας τη «χαμένη» ρευστότητα που προήλθε από τη μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα σε ένα οκτάμηνο, εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και από το ότι ένα μεγάλο μέρος από τις αποταμιεύσεις χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή άμεσων αναγκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μέσα στον Μάρτιο προχώρησαν σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, καθώς βασικό μέλημά τους είναι να διατηρήσουν τα υπόλοιπα καταθέσεων και να προσελκύσουν νέα κεφάλαια.

Μάλιστα, επιβραβεύοντας την αποταμίευση, προσφέρουν υψηλά επιτόκια της τάξης του 4,90% ακόμα και στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Το τελευταίο πεντάμηνο πολλά πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε γενναία αύξηση του καταθετικού τους επιτοκίου, αυξάνοντάς το κατά 1 μονάδα οι μεγάλες τράπεζες και έως 1,90 οι μικρότερες, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν με ειδικές προσφορές οι συνεταιριστικές τράπεζες που δίνουν απόδοση έως 6%.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι ο σκληρός ανταγωνισμός και η απεγνωσμένη αναζήτηση ρευστού δεν επιτρέπουν στις τράπεζες τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, επισημαίνοντας ότι το κόστος που έχουν επωμιστεί -δίνοντας 4 μονάδες πάνω από το επιτόκιο που δανείζονται οι ίδιες- δεν είναι εύλογο σε περίοδο ύφεσης και πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί.

Ωστόσο, οι προσφορές των τραπεζών, κυρίως οι άτυπες, συντηρούν την παραμονή των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και για ποσά 20 ευρώ, ενώ προσφέρονται δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ και επιπλέον κάθε μήνα κληρώσεις για βενζίνη ή πετρέλαιο θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν από μεγάλες τράπεζες κατά 1.070%, στις μικρότερες έως 86,3% (από 2,20% σε 4,10%), ενώ στις συνεταιριστικές τράπεζες ισχύουν επιτόκια της τάξεως του 5,10% – 6%. Παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις θα αναπροσαρμοστούν και τα επιτόκια στα δάνεια, μια και όλα δείχνουν ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Επιτόκια τραπεζών

Υψηλά επιτόκια από το πρώτο ευρώ και «νταμπλ σκορ» για τρεις μήνες

Ακόμα και μεγάλες τράπεζες, που η αυξημένη ρευστότητα που είχαν τους «επέτρεπε» να δίνουν χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, άλλαξαν την πολιτική τους το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα εκτός από τα δελεαστικά επιτόκια, στο παιχνίδι του ανταγωνισμού οι τράπεζες ρίχνουν και δώρα…

Η Εθνική για κατάθεση 20.000 ευρώ τρίμηνης διάρκειας έδινε επιτόκιο 0,10% ενώ σήμερα η απόδοση έχει εκτοξευτεί στο 1,17%. Στον ειδικό λογαριασμό 18μηνης διάρκειας «Δώρο Εθνικής» (για ποσά από 20.000 ευρώ) διπλασιάζει τον τόκο τους μήνες Απρίλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο για καταθέσεις 5 έως 50.000 ευρώ.

Η Eurobank έχει επιτόκιο 2% στον «live banking», που προσφέρει στον δικαιούχο και σειρά δωρεάν συναλλαγών. Το επιτόκιο για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ είναι 1%, ενώ φθάνει το 3% στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε τον λογαριασμό «Μπορώ», στον οποίο ο καταθέτης μπορεί να καταθέτει κάθε μήνα ή τρίμηνο ποσό από 20 ευρώ έως 500 ευρώ. Το επιτόκιο είναι 4%.

Η Εμπορική στο «Emporiki για το παιδί μου» δίνει σταθερό και εγγυημένο επιτόκιο 3% για διάστημα έως και 10 χρόνια για κατάθεση ως 30.000 ευρώ (και με απεριόριστο αριθμό αναλήψεων – καταθέσεων).

Η Αγροτική αύξησε στο 2% το εισαγωγικό επιτόκιο της κατάθεσης «ΑΤΕ Διπλασιάζω» για ποσά από 10.000 ευρώ, το οποίο στη λήξη φτάνει και στο 4%.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αύξησε στο 2,3% το εισαγωγικό επιτόκιο της 15μηνης προθεσμιακής κατάθεσης «Ανεβαίνω», που φτάνει στο 2,85% τον 12ο μήνα, στο 4% τον 13ο, στο 5% τον 14ο και στο 6% τον τελευταίο μήνα της κατάθεσης.

Η Τράπεζα Κύπρου στους λογαριασμούς Notice (με προειδοποίηση 7 ή 35 ημερών) προσφέρει επιτόκιο 2,8% για ποσά ως 5.000 ευρώ, ενώ στην 6μηνη κατάθεση προθεσμίας «3plus3» το επιτόκιο είναι 1,5% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Millennium επίσης προσφέρει τον νέο οικογενειακό αποταμιευτικό λογαριασμό «κάθε μήνα Συν», και ανάλογα με το μέσο υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού προσφέρει σε όλους τους δικαιούχους δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ ύψους μέχρι 20 ευρώ και παράλληλα κάθε μήνα κληρώνει 50 δωροεπιταγές ύψους 50 ευρώ για βενζίνη ή πετρέλαιο θέρμανσης.

H T Bank προσφέρει επιτόκιο 3,5% για ποσά από 0-5.000 ευρώ.

Πηγή: ΕτΚ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook