Ελλείμματα τα οποία ξεπερνούν τα πέντε δισ. ευρώ σε ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν προκαλέσει οι μέχρι σήμερα εθελούσιες έξοδοι σε τράπεζες, υπηρεσίες αλλά και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή ΟΤΕ, Ολυμπιακή και ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία της Κυριακής, οι ζημιές αυτές θα είναι πολλαπλάσιες, σε περίπτωση που ακολουθηθεί και στο θέμα των νέων αποχωρήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες, περί τις 15.000, η διενέργεια οικονομικών αντί αναλογιστικών μελετών. Και αυτό διότι οι οικονομικές μελέτες προκαλούν νέα ελλείμματα σε βάθος χρόνου.

Τούτο συμβαίνει, σύμφωνα πάντα με την Ελευθεροτυπία, διότι δεν λαμβάνονται υπόψη:

Το ότι το 3-4% χάνεται με την οικονομική μελέτη η οποία δεν περιλαμβάνει την αναλογιστική μελέτη αλλά και το ότι δεν θα αποχωρούσε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, αν δεν είχαν 35 έτη ασφάλισης.

Τρανταχτό παράδειγμα - απόδειξη των λεγομένων είναι το τι έγινε στον ΟΤΕ το 2010, με την ρύθμιση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας 750 εργαζομένων.

Το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει για το ΙΚΑ 100 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα 320 που απέδωσε ο ΟΤΕ μέχρι την τελευταία ημέρα του 2012 για την εθελούσια έξοδο των 5.000 εργαζομένων του.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως η επιτροπή η οποία είχε τύποις συσταθεί για να ελέγξει το κόστος ένταξης στο ΙΚΑ του Ταμείου Συνεταιριστικών Οργανώσεων, όπως και τις εθελούσιες εξόδους από Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΔΕΗ, έχει μείνει κενό γράμμα, κοινώς δεν ασκεί τα καθήκοντα της. Να σημειωθεί πως η ίδια επιτροπή θα έλεγχε και τις εξόδους στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Alpha, ώστε να διαπιστωθεί τα αναλογιστικά ελλείμματα με τα οποία επιβαρύνουν το ΙΚΑ.

Εξαιρετικό εύρημα το ότι μόνο στην περίπτωση της Ολυμπιακής υπήρξε εθελούσια έξοδος 2.800 εργαζομένων σε ηλικία 48 ετών, ήτοι 17 χρόνια νωρίτερα από το όριο συνταξιοδότησης. Αυτό δημιούργησε στο ΙΚΑ ένα οικονομικό κενό ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν δώσει κίνητρα σε 5.500 υπαλλήλους για να βγουν στη σύνταξη πρόωρα, χωρίς όμως να έχουν αποζημιωθεί τα ταμεία από αυτές τις συμφωνίες.

Επιπλέον, η εθελούσια έξοδος 1.500 υπαλλήλων της Εμπορικής, καθώς και το κλείσιμο 57 καταστημάτων της, κόστισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ οδήγησε στην κατάρρευση το Ταμείο Πρόνοιας της τράπεζας.

Παραπάνω από ένα δισ. κόστισε στο ΙΚΑ η ένταξη του ταμείου της Alpha.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το αναλογιστικό έλλειμμα το οποίο θα προκύψει σε 30 χρόνια για το ΙΚΑ θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.


news247.gr