«Το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού και της λήψης νέων μέτρων είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο από την υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου», δηλώνει η ελληνίδα επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η κ. Δαμανάκη υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη στη μείωση του μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.

«Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές», σημειώνει η Μαρία Δαμανάκη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, δηλώνει: «Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε πιέσεις στο μέλλον είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας».

Η κ. Δαμανάκη παραπέμπει επίσης στο φθινόπωρο την έναρξη συζητήσεων για νέα μείωση του χρέους και ζητεί από τις τράπεζες μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία. «Βεβαίως χρειάζεται ρευστότητα στην αγορά. Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Ο τραπεζικός τομέας μετά τη βοήθεια που έλαβε οφείλει να μεταφέρει χωρίς άλλη καθυστέρηση πόρους στην πραγματική οικονομία. Η Κομισιόν στην τελευταία της συνεδρίαση ανέδειξε τη συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη ως θέμα πρώτης προτεραιότητας» σημειώνει η επίτροπος.


skai.gr