Το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τ.Ε.Ε. διοργανώνει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013, και ώρα 20:00μ.μ., στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ομιλία του Ερευνητή και Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Μιχάλη Μπλέτσα με θέμα:

“Γιατί τα λάπτοπ χρειάζονται αυτάκια και άλλες διδακτικές ιστορίες”

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και κάτοχος MSc Μηχανικού Η/Υ από το Boston University.

Είχε την ικανότητα και την επιστημονική γνώση να βρεθεί στην καρδιά της καινοτομίας και να ηγηθεί ομάδας ατόμων που φαντάστηκαν έναν καλύτερο κόσμο.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας «Ένα Laptop Ανά Παιδί» (OLPC) όπου και είχε κεντρική συνεισφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοπόρου φορητού υπολογιστή "ΧΟ", καθώς και της συνδεσιμότητας του στο διαδίκτυο.

Έχει υλοποιήσει δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες δοκιμαστικές πλατφόρμες ADSL καθώς και διαφόρων ασυρμάτων τεχνολογιών.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας έχει δώσει πολλές κεντρικές ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και έχει εκτεταμένη κοινωφελή δραστηριότητα.

Στόχος του ΤΕΕ/ΤΑΚ μέσω αυτής της εκδήλωσης είναι να δείξει, πως, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπάρχει διέξοδο στην κρίση και να παροτρύνει τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες να έχουν θάρρος, δύναμη, όραμα αλλά και πείσμα.

Να δουν την κρίση ως ευκαιρία και εφαλτήριο, ώστε να αναζητήσουν νέα πεδία και εφαρμογές, να αγωνιστούν να τις υλοποιήσουν και να καταφέρουν να διαπρέψουν .

Αποφάσισε λοιπόν να δώσει βήμα σ’ ένα νέο άνθρωπο που έχει κατορθώσει μέσω της επιστημονικής του ιδιότητας να διακριθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο, να επιτύχει στον επαγγελματικό στίβο και παράλληλα να προσφέρει και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο Μ. Μπλέτσας πιστεύει πως η παιδεία , η ιδιωτική πρωτοβουλία και η καινοτομία μπορούν να δώσουν λύσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην Athens Voice με τίτλο: «Κοιτάζοντας το μέλλον»:

“Το κύριο συστατικό ανάπτυξης πολιτειακού κεφαλαίου είναι η παιδεία. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι δαπάνες για την παιδεία δεν αξιοποιούνται σωστά αλλά και ότι η μόρφωση δεν σταματάει με την αποφοίτησή μας από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα. Οι μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα φαίνεται να έχουν την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις θετικών εξελίξεων.

Η ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης είναι σίγουρη αλλά χρονοβόρα διαδικασία. Τα σημερινά εργαλεία επικοινωνίας και η κοινωνική δικτύωση δίνουν τη δυνατότητα στοχευμένων πολιτιστικών επεμβάσεων. Αυτές σήμερα μπορεί να είναι μικρές και χωρίς εμφανή δραστικά αποτελέσματα, αλλά αν συνεχίσουν θα έχουν καταλυτική επίδραση.”

”Ευτυχώς παραδείγματα δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και παραδείγματα εξωστρέφειας έχουμε αρκετά στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά συνυπάρχουν στον ίδιο οργανισμό.

Είχα την τύχη να ασχοληθώ προσωπικά με κάποιες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα αρχικά τους στάδια αλλά και να παρακολουθήσω την εξέλιξή άλλων. Για την Ελλάδα, η συνταγή της επιτυχίας φαίνεται να είναι πολύ συγκεκριμένη: καινοτομία, εξωστρέφεια και αποφυγή συναλλαγών με το κράτος (στο μέτρο του δυνατού).”

Την ομιλία του Μιχάλη Μπλέτσα θα προλογίσει ο Παντελής Αγγελίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.