Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης απένειμε στoν κ. Xρήστο Λούκο, Καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, το τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Ο Χρήστος Λούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1967 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974-1992 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι (1982-1985). Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το ιστορικό περιοδικό Μνήμων. Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και της οργάνωσης των αρχειακών συλλογών που απόκεινται στα ΓΑΚ, Αρχεία Νομού Κυκλάδων (έδρα: Ερμούπολη). Με καλοκαιρινές εξορμήσεις προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ταξινόμησαν υπό την καθοδήγησή του δημοτικά και άλλα αρχεία.

Την περίοδο 1994-2006 διεύθυνε, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το πρόγραμμα "Η πόλη στους νεότερους χρόνους", και από το 2006-2011 συμμετείχε στο πρόγραμμα «Οι πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη νεότερη εποχή» του ίδιου Ινστιτούτου. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την Επανάσταση του 1821, κοινωνικά προβλήματα των νεοελληνικών πόλεων, την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, άλλα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, καθώς και Εισαγωγή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Συναφή με τα παραπάνω θέματα είναι τα δημοσιεύματά του, βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκαν, ο Αντιπρύτανης Προσωπικού, κ. Βασίλειος Καρδάσης,, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Σωκράτης Πετμεζάς, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Εμμανουήλ Κουκουράκης, ο π. Γενικός Διευθυντής του Π.Κ. κ. Ιωάννης Τζήκας, ο πρ. Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Ιωάννης Παπιομύτογλου, Καθηγητές του Ιδρύματος, φοιτητές και πλήθος κόσμου. Την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του τιμώμενου παρουσίασε ο κ. Χρήστος Χατζηιωσήφ, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος έδωσε διάλεξη με τίτλο: ««Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, η Αντιπολίτευση, το 1821: επανεξέταση κάποιων προσεγγίσεων».
Η αναγόρευση του τιμώμενου πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή κ. Βασίλειο Καρδάση και έλαβε τιμητικό δίπλωμα για την συνολική του προσφορά στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Ίδρυμα και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Η τελετή ξεκίνησε με το μουσικό σύνολο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων “Creta Brass”. Η κ. Δέσποινα Σκανδαλάκη (τρομπέτα), ο κ. Αντώνιος Μαυράκης (τρομπέτα), ο κ. Μανόλης Σφακιανάκης (τρομπόνι) και ο κ. Χαράλαμπος Παλιός, (τούμπα) παρουσίασαν τα έργα: Rondeau του J. Mouret, Οδός Ονείρων και στο Λαύριο γίνετε χορός του Μ. Χατηζηδάκι. Επίσης, αφιέρωσαν και ένα κομμάτι αργεντίνικο τάνγκο στον τιμώμενο λόγω της ενασχόλησης του με θέματα που αφορούν την Λατινική Αμερική.