Την παροχή πρόσθετων στοιχείων ζητά η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΚΕΟΣΟΕ, σχετικά με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που επικράτησαν στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, προκειμένου ν’ αποφασίσει οριστικά, εάν θα εγκρίνει την αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ, των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την «επέλαση» του περονόσπορου το 2011.

Παρ’ ότι στη μελέτη της ομάδας με πρόεδρο τον καθηγητή του ΓΠΑ κ. Μ. Σταυρακάκη παρατίθενται αναλυτικά μετεωρολογικά στοιχεία, η Κομισιόν διερευνά, εάν την εποχή εκείνη επικράτησαν «ακραία δυσμενή φαινόμενα», φαινόμενα δηλαδή που είχαν τη μορφή θεομηνίας.

Το θέμα αυτό θα αναλάβει να τεκμηριώσει απαντώντας εντός μηνός προφανώς και πάλι η ομάδα που συνεστήθη για τη σύνταξη της μελέτης και το βάρος μάλλον θα πέσει στην αγρομετεωρολόγο της ομάδας καθηγ. ΓΠΑ, Αικ. Χρονοπούλου.

Παρ’ ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο εκείνη στην Κρήτη, την Νεμέα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τον Τύρναβο αποτελούν την κύρια αιτία προσβολής των αμπελώνων από τον περονόσπορο, χωρίς τη δυνατότητα αντιμετώπισης του με τα συνήθη μέσα, αφού τις διαδοχικές βροχοπτώσεις ακολουθούσε ηλιοφάνεια, διαφαίνεται ότι για την Κομισιόν βασικό ρόλο παίζει η ένταση των φαινομένων.

Μετά την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Κομισιόν, η τελευταία οφείλει εντός μηνός να λάβει την οριστική απόφαση που αφορά την σύμφωνη γνώμη της περί του δικαιώματος αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών από τα ΠΣΕΑ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ανακύψουν και νέα ερωτήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, έρχονται τα δύσκολα, αφού το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση θετικής απάντησης της Κομισιόν θα πρέπει να διαθέσει από τον προϋπολογισμό, τα κονδύλια που ο ΕΛΓΑ θα υπολογίσει με σύστημα εκτιμήσεων απολογισμού των ζημιών.

Τραγικές οι συνέπειες στους αμπελώνες το 2011

Θυμίζουμε πως μεγάλες ζημιές, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν έως και το 90%, προκάλεσε η «επέλαση» του περονόσπορου στους ελληνικούς αμπελώνες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011.

Αυτό αποδείχθηκε άλλωτσε από σχετική μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε για το θέμα αυτό με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρονταν στη μελέτη, στους συμβατικούς αμπελώνες που προσβλήθηκαν από περονόσπορο – με βάση όσα κατέδειξαν οι επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ – τα ποσοστά των ζημιών στις ποικιλίες οινοποιίας κυμάνθηκαν από 30% έως 60-65 %.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Φωκίδα, έφθασε και το 90%. Στο νομό Ηρακλείου, τα ποσοστά των ζημιών κυμάνθηκαν από 35% έως 65 % και στο νομό Κορινθίας κατά μέσο όρο 40%, πλην της ποικιλίας Αγιωργίτικο που ανήλθε σε 50% κατά μέσο όρο.

Να σημειωθεί ότι στη διαφοροποίηση των ζημιών συνέβαλαν πολλοί παράγοντες π.χ. το μικρόκλιμα του αμπελώνα και η οργάνωσή του, οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.α.

Στους βιολογικούς αμπελώνες των ποικιλιών οινοποιίας, οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες και κυμάνθηκαν από 40% έως 80 ή και 90%.

Επιτραπέζιες ποικιλίες

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες τώρα των συμβατικών αμπελώνων, οι ζημιές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 30% με 35%), αλλά στους βιολογικούς αμπελώνες των επιτραπέζιων ποικιλιών και ειδικά στη Σουλτανίνα τα ποσοστά των ζημιών ήταν κατά πολύ υψηλότερα από 40 έως 80% ή και 90% σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ομάδα εργασίας εκτίμησε τότε πως τα φαινόμενα των επιδημιών είναι πιθανόν να εμφανίστηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον, ενώ πρότεινε τη λήψη σειράς αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων.

Μεταξύ άλλων η ομάδα εργασίας πρότεινε την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση και προειδοποίηση των αμπελουργών σε ό, τι αφορά την εμφάνιση των ασθενειών, ώστε οι τελευταίοι να προχωρούν στα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα. Στην ίδια κατεύθυνση εκτίμησε ότι θα θα ήταν σκόπιμη και η επαναφορά του δελτίου καιρού για τους αγρότες στα ΜΜΕ.

Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους με την αμπελουργία, ώστε οι σύγχρονες μέθοδοι και συστήματα οργάνωσης των αμπελώνων να αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία που θα συμβάλουν στη μείωση των προσβολών από παθογόνα αίτια.

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook