Σε απέλαση στην Ελλάδα και σε πρόστιμο 9.100 δολάρια καταδικάστηκε, από αμερικανικό δικαστήριο, ο Έλληνας που έκλεψε τον πίνακα ''Cartel de Don Juan Tenorio'' (1949) του Σαλβαντόρ Νταλί, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 150 χιλιάδες δολάρια, από γκαλερί στην 'Ανω Ανατολική πλευρά του Μανχάταν, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου άρπαξε τον πίνακα και τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια, τη στιγμή που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν το γεγονός. Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της κλοπής, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί.

Στη συνέχεια, ο κ. Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση από έναν ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του μία θέση συμβούλου. Έτσι, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Κένεντι συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο κ. Ισταυρίογλου, παρουσιαζόμενος στο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι ήταν αθώος και μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδες δολάρια. Την Τρίτη ομολόγησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι "ήταν μια ηλίθια πράξη".

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε, ο κατηγορούμενος να καταβάλει 9.100 δολάρια και να απελαθεί στην Ελλάδα.


news247.gr