Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την δημιουργία της πρώτης μονάδας υδατοκαλλιέργειας σολομού- κλειστού τύπου – στην Ελλάδα, θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης την ερχόμενη Παρασκευή 1/3.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει την ετήσια παραγωγή 225 τόνων σολομού Ατλαντικού σε χερσαία υδατοκαλλιέργεια στο Ακρωτήριο Μούρος της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου του Δήμου Κισάμου Χανιών, μεταξύ Χρυσοσκαλίτισσας και του χωριού Λιβάδεια.

\"\"

Η εγκατάσταση της υδατοκαλλιέργειας θα είναι κλειστού τύπου σε έκταση 17.027,86 m2 και – όπως αναφέρεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «θα χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία επανακυκλοφορίας ύδατος, επιτρέποντας την καλλιέργεια των ψαριών σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Τα ψάρια θα διατηρούνται σε συνθήκες ακριβούς ελέγχου θερμοκρασίας, ph, αλατότητας, οξυγόνου κλπ. Αποτέλεσμα των ελεγχόμενων σταθερών συνθηκών είναι η ταχεία ανάπτυξη των ψαριών και η αποδοτική χρήση δαπανηρών πόρων όπως η τροφή και το οξυγόνο.

Το ψάρι του οποίου η καλλιέργεια προτείνεται είναι το Salmo salar της οικογένειας των σαλμονιδών, με την κοινή ονομασία σολομός Ατλαντικού. Το είδος που προτείνεται δεν αποτελεί φυσικά ενδημικό είδος της Κρήτης ή της Ελλάδος. Ο σολομός ατλαντικού είναι ένα σχετικά μεγάλο ψάρι με μέσο μήκος τα 71-75 m και μέσο βάρος τα 3,6-5,4 kg…..»

\"\"

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr στην κατασκευή της μονάδας θα αξιοποιηθεί Καναδική τεχνογνωσία ανάλογων μονάδων που λειτουργούν στον Καναδά, ενώ έχουν ληφθεί σχετικές εγκρίσεις υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η μελέτη «το θαλασσινό νερό που απαιτείται για να γεμίσει την υδατοκαλλιέργεια και να τη διατηρήσει λειτουργική θα αντλείται μέσω δίδυμων γεωτρήσεων, οι οποίες θα το προωθούν σε μια δεξαμενή αποθήκευσης 20 m3 και από εκεί μέσω άλλων αντλητικών προς τις κύριες εγκαταστάσεις κατεργασίας ύδατος .

Το θαλασσινό νερό θα απολυμανθεί χρησιμοποιώντας όζον προτού προστεθεί στο κύριο σύστημα.

Μετά από την αρχική πλήρωση (απαιτούνται αρχικά 2.200 m3 θαλασσινού νερού), η υδατοκαλλιέργεια θα συμπληρώνεται με μέση παροχή 10 m3/μήνα θαλάσσιου νερού»

\"\"

Υδατοκαλλιέργεια σολομού

Η παγκόσμια παραγωγή σολομού ανέρχεται στους 1 000 000 τόνους και τα συνολικά έσοδα αγγίζουν τα 290 εκατομμύρια λίρες μέσα σε 30 χρόνια, τα οποία υπολογίζονται να αυξηθούν. Η καλλιέργεια του σολομού του Ατλαντικού αποτελεί περισσότερο από το 90% της καλλιέργειας σολομού και περισσότερο από το 50% συνολικά παγκοσμίως.

Οι κύριες χώρες παραγωγής είναι η Νορβηγία, η Σκοτία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Χιλή. Ο καλλιεργούμενος σολομός είναι πλέον ένα προϊόν με μεγάλη απήχηση στην αγορά. Διατίθεται 365 μέρες το χρόνο στις υπεραγορές σε όλο τον κόσμο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με όλα τα στοιχεία για την επένδυση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook