Ένας άγνωστος έως τώρα κομήτης γυροφέρνει τον γειτονικό πλανήτη Άρη και οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ακόμα και να πέσει πάνω του το 2014. Πρόκειται για τον κομήτη C/2013 A1, που ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας. Ανατρέχοντας στα αρχεία, οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς όμως τότε να γίνει αντιληπτός ο κομήτης.

Ο συνδυασμός αυτών των πρώτων παρατηρήσεων επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν ένα πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Τα στοιχεία, σύμφωνα με το "New Scientist",. δείχνουν ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του 'Αρη στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα υπάρξει πρόσκρουση πάνω στον «κόκκινο πλανήτη». Η κατ' αρχήν εκτίμηση είναι ότι ο κομήτης θα περάσει σε ασφαλή απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από τον 'Αρη (υπενθυμίζεται ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε προ ημερών ξυστά από τη Γη, σε απόσταση μόλις 34.400 χλμ.), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όμως τα υπάρχοντα στοιχεία για τον νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Έτσι, από τη μία ο κομήτης μπορεί να περάσει πολύ μακριά (σε απόσταση έως 36 εκατ. χλμ), αλλά, από την άλλη, μπορεί να πέσει πάνω στο γειτονικό μας πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές από τη Γη, ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, θα έχουν του χρόνου την ευκαιρία να δουν τον κομήτη είτε να περνά δίπλα από τον 'Αρη, είτε να πέφτει πάνω του. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα διάφορα ερευνητικά ρόβερ που βρίσκονται πάνω στον 'Αρη, να καταφέρουν να φωτογραφίσουν τη διέλευση του κομήτη.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2013 αναμένεται να γίνει ορατός από τη Γη ένας ακόμα θεαματικός κομήτης, ο ISON. Όλες αυτές οι διελεύσεις καθιστούν φέρνουν στο προσκήνιο τη δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας και την ανάγκη να αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνολογία ανάσχεσης ενός ουράνιου σώματος (κομήτη ή αστεροειδούς), που μπορεί να έχει βάλει στο στόχαστρό του την ίδια τη Γη.


real.gr