Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για το 2011 μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, ο κ. Λυκουρέντζος διευκρίνισε πως το υπουργείο διαθέτει 300 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποπληρώσουν και να συμψηφίσουν τις οφειλές τους εντός των δύο προσεχών μηνών (οφειλές που είναι ωστόσο «συγκλονιστικά μεγαλύτερες» από εκείνες των εταιρειών, καθώς οι πρώτες ανέρχονται σε 700- 800 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 150 εκατ. ευρώ των δεύτερων).

Το νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας, προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών του έτους 2011 των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τις αντίστοιχες οφειλές των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ (το ανείσπρακτο rebate).

Τα 300 εκατ. ευρώ που παρέχονται στα νοσοκομεία, αφορούν και οφειλές τους προς φαρμακεία και άλλους ιδιώτες πάροχους υγείας, οι οποίες θα αποπληρώνονται με τη διαδικασία της προκαταβολής, σε συνδυασμό με λογιστικό έλεγχο -και σε κάθε περίπτωση, με παραίτηση του δικαιούχου από κάθε άλλο ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανόμενης και της διεκδίκησης τόκων υπερημερίας.

Ειδικά, οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς υπόκεινται σε «κούρεμα» 3,5% που έχει προβλεφθεί ήδη από τον ν.4038, ενώ το «κούρεμα» προς τους άλλους δικαιούχους θα ρυθμιστεί με νέα υπουργική απόφαση.

Αντιδράσεις για την έννοια του «κατεπείγοντος»

Την αντίδραση των εισηγητών όλων των κομμάτων, εκτός της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η επιλογή του υπουργείου Υγείας να περάσει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» (κατατέθηκε Τρίτη βράδυ και εισήχθη προς επεξεργασία στις επιτροπές το πρωί της Τετάρτης).

«Υπάρχουν εταιρείες που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, εργαζόμενοι που δεν αμείβονται. Πρέπει να επισπεύσουμε αυτές τις διαδικασίες, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», απάντησε ο κ.Λυκουρέντζος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών που παραμένει απλήρωτο, να εισπράξει τα δεδουλευμένα του, μετά την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2011.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου μίλησε για «διαγραφή του εσωτερικού χρέους» και διευκρίνισε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα που διαπράττετε για τη δημόσια υγεία. Σας ζητούμε να διαπραγματευτείτε το χρέος και να κάνετε το κούρεμα εκεί που πρέπει -και όχι στους πόρους για τη δημόσια υγεία».

Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς τακτοποιεί ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί πολύ νωρίτερα, αλλά είχαν καθυστερήσει «ελλείψει σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης».

Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, την Πέμπτη, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα χρέη του, αντιμετωπίζοντας μια «τεράστια τρύπα».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook