Τη μισή παραγωγή της Ελλάδας σε καπνό δεσμεύεται να απορροφήσει την τριετία 2013 – 2015 η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. H πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρκή συρρίκνωση της  καπνοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός.

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταιρίας έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ως σφραγίδα εμπιστοσύνης στη χώρα μας χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε το γεγονός ότι τα καπνά είναι μια πολύ προσοδοφόρα καλλιέργεια, η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα της μεταποίησης.

H ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται σε ετήσια βάση περίπου σε 26 εκατομμύρια κιλά. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια κιλά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου που είναι περιζήτητα και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά την ποικιλία Virginia. Σήμερα η Philip Morris αγοράζει ετησίως περί τα 11 εκατ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι η πολυεθνική θα αυξήσει κατά 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στη συνολική παραχθείσα ποσότητα, να απορροφά ακόμη και πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για μία τριετία θα ενισχυθεί η προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες. H αξία της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

Λόγω των επιδοτήσεων και του λανθασμένου τρόπου που αξιοποιήθηκαν αυτές από την πολιτεία και τους αγρότες, η καπνοπαραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες αγρότες προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.) ακόμη και στα καπνά ανατολικού τύπου έχει αρχίσει και διογκώνεται  με αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να τονώσει την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook