Στην ανάγκη να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα αναφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την έκθεση ΔΝΤ-Κομισιόν για τις επιδόσεις του φορολογικού μηχανισμού.

Ο Μάρεϊ είπε πως ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος και θα συντάξει έκθεση στα μέσα Μαρτίου.

Όπως διευκρίνισε ,το ίδιο κλιμάκιο θα προχωρήσει και στη σύνταξη ειδικής έκθεσης (αξιολόγηση βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ) η οποία αν και κανονικά συντάσσεται κάθε δύο έτη -ειδικά για την Ελλάδα λόγω του Μνημονίου- δεν έχει καταρτιστεί από το 2009.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι Πoλ Τόμσεν θα μεταβεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (δεν θα παρίσταται στη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή).

Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα στους φόρους, θα μπορέσει να αποφύγει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

«Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση» τόνισε επανειλημμένα. Παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση ΔΝΤ-ΕΕ για τις επιδόσεις του φορολογικού μηχανισμού, δεν θέλησε να το κάνει, σημειώνοντας πως η έκθεση διέρρευσε.

Ερωτηθείς για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και συγκεκριμένα για το εάν θα δρομολογηθούν 25.000 απολύσεις, το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως η Αθήνα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το αριθμό των υπαλλήλων, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Για την Κύπρο είπε πως δεν υπάρχει κάτι καινούργιο αναφορικά με το πότε θα υπογραφεί Μνημόνιο και σημείωσε πως οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τις κυπριακές αρχές συνεχίζονται.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν μετά την εκλογή Ν.Αναστασιάδη υπήρξαν επαφές του ΔΝΤ με την νέα κυβέρνηση.

Για την Ιταλία δεν σχολίασε την πολιτική κατάσταση, αλλά τόνισε πως το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη είναι αδύναμο και πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες προσαρμογής.

Όπως είπε, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχισθεί, να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη, και να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Οι ιταλικές αρχές έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα θέλαμε να συνεχιστεί» κατέληξε.

in.gr/ Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook