Αν η Ελλάδα καταφέρει να αυξήσει ή να βελτιώσει τη συλλογή φόρων, τότε θα μπορεί να περιορίσει τις απαιτούμενες περικοπές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνεργάτες της Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμούν πως έλεγχοι για την φοροδιαφυγή δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ δεν είναι ικανοποιητικά και τα έσοδα από τους φόρους.

Η Ελλάδα έκανε «σημαντική δουλειά» μέχρι τώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο επισήμανε ότι αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είπε, τονίζοντας ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ που αφορά το φορολογικό.

Το σίγουρο είναι πως το ΔΝΤ σκληραίνει την στάση του απέναντι στην Ελλάδα και αναμένεται να υπάρξουν νέες πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων. Όπως είναι ήδη γνωστό σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι τότε αυτομάτως θα ισχύσει η ρήτρα για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή όλο αυτό το διάστημα με την τρόικα κρατάει χαμηλούς τόνους και έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό αλλά και με τους στενούς του συνεργάτες.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του απαντώντας στην έκθεση της τρόικας τονίζει πως οι έλεγχοι έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο οι τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιανουάριο, και το ίδιο ισχύει και για τους προσωρινούς ελέγχους ενώ σε σχέση με τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο από τις αρμόδιες μονάδες είναι σχεδόν τριπλάσιοι από εκείνους του Ιανουαρίου. Τέλος, η πορεία είσπραξης των ληξιπροθέσμων τον Ιανουάριο ήταν πολύ ενθαρρυντική με αύξηση 70%. Οι προσπάθειες των υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα είναι όλο και πιο εντατικές και ουσιαστικές. Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, το Υπουργείο έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στην έκθεση, με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook