Έρχονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με την άμεση σύνδεση τους με εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια και νέο “ψαλίδι” στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε υπουργεία και ΔΕΚΟ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τις παροχές (υπερωρίες , μετακινήσεις , συμμετοχή σε επιτροπές κ.α.) και τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας , πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες κ.α.) προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο δραστικής μείωσης.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση για να τονώσουν τα …ασθενικά φορολογικά έσοδα προσανατολίζονται μεταξύ των άλλων σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας και επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό
Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο για την δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους η οποία έγινε πλέον εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 και της υστέρησης των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους άνω του 1 δις ευρώ.

Όπως έγραψε το “Έθνος” το Σάββατο το έλλειμμα της περσινής χρονιάς εξακοντίστηκε στο 10,6% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 2,45 δις ευρώ . Παράλληλα ήδη αναζητούνται 1,72 δις ευρώ για να καλύψουν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως τις μέχρι στιγμής αστοχίες στα έσοδα.

Έτσι το πακέτο των πρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 4,2 δις ευρώ ποσό το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί καθώς πολλά φορολογικά μέτρα του 2011 φαίνεται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Πιο αναλυτικά στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδεθεί άμεσα η χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέτρο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η χορήγηση δηλαδή επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους , πολύτεκνους κ.α. Θα γίνεται αφού ληφθούν υπόψη με κριτήρια που αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων.

Έτσι αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων για τα επιδόματα ανεργίας , το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα για το τρίτο παιδί , την ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες και το φοιτητικό επίδομα το οποίο όμως έχει καταβληθεί για την τρέχουσα χρονιά. Τα επιδόματα για άτομα με αναπηρία δεν αναμένεται να πειραχτούν όπως είχε διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών ενώ για την επιδότηση ενοικίου ισχύουν ήδη εισοδηματικά κριτήρια.

Από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα στο μνημόνιο έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 2012 και αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή άμεσα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook