Στον μέχρι χθες πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, έχει ανατεθεί από χθες η προσωρινή διοίκηση της Αγίας Έδρας στην Ιταλία, μετά την ιστορική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου.

Τις περασμένες ημέρες ο Μπερτόνε είχε ασκήσει δριμεία κριτική στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι «με τα όσα γράφουν και διαδίδουν θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογή του νέου πνευματικού πατέρα των ρωμαιοκαθολικών». Ο ίδιος, θεωρείται από τους ισχυρούς υποψήφιους για την διαδοχή, έστω και αν φημολογείται ότι υπάρχει ομάδα ισχυρών κληρικών που τον αντιστρατεύεται.

Της όλης διαδικασίας για την προετοιμασία του Κονκλάβιου (των ψηφοφοριών για την εκλογή του πάπα) θα προΐσταται ο γηραιότερος εκ των καρδινάλιων, 'Ανζτελο Σοντάνο. Ο ίδιος, όμως, δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες , διότι είναι πάνω από 80 χρόνων. Στο εσωτερικό της Καππέλλα Σιστίνα, όπου, κατά παράδοση, ψηφίζουν οι καρδινάλιοι, τον Σοντάνο θα αντικαταστήσει ο καρδινάλιος Τζοβάν Μπαττίστα Ρε.

Τις ημέρες αυτές έχουν ξεκινήσει οι πρώτες, άτυπες, επαφές των καρδιναλίων, σε ότι αφορά τα γνωρίσματα και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον νέο πνευματικό πατέρα των ρωμαιοκαθολικών. Στην Ιταλία, οι πρώτες αυτές συνομιλίες και εκκλησιαστικές διαβουλεύσεις είναι γνωστές ως «κοντσιλιάμπολι», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνελεύσεις των καρδιναλίων, με στόχο να ορίσουν, κυρίως, την ημερομηνία έναρξης του Κονκλάβιου. Μέχρι τώρα, οι προβλέψεις των αναλυτών, κάνουν λόγο για τις 10 Μαρτίου, αλλά δεν αποκλείεται, τελικώς, να μπορέσει να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Με απόφασή του ο «επίτιμος πάπας» Βενέδικτος, πριν παραιτηθεί, όρισε ότι αν όλοι οι καρδινάλιοι έχουν συρρεύσει στην Ρώμη, το Κονκάβιο μπορεί να αρχίσει πριν περάσει το διάστημα τις δυο εβδομάδων, που θεωρείται υποχρεωτικό, έως τώρα, ξεκινώντας από την ημέρα του θανάτου του ποντίφικα». Αυτή την φορά πρόκειται για παραίτηση και όχι για θάνατο, και οι πάγιες και γνωστές διαδικασίες, μπορούν να αλλάξουν.

Στα στενά δρομάκια της συνοικία του «Μπόργκο Πίο» -δίπλα στο παπικό κρατίδιο- τις ώρες αυτές, δημοσιογράφοι όλου του κόσμου προσπαθούν να συναντήσουν τους υψηλόβαθμους κληρικούς, για να καταλάβουν τις διαθέσεις τους και να σχηματίσουν μια ιδέα, σχετικά με τις προτιμήσεις τους.

Οι εκλέκτορες του ποντίφικα, όμως, περιορίζονται σε γενικές δηλώσεις, όπως «είμαστε βέβαιοι ότι το 'Αγιο Πνεύμα θα μας προσφέρει, όπως πάντα, την καθοριστική έμπνευση» και «ο νέος πάπας θα πρέπει να είναι υγιής, σχετικά νέος και άγιος».

Για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν οι μέχρι τώρα φήμες-ότι ο καινούριος ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός, και, πιθανώς, ούτε και ευρωπαίος- υπάρχει, ακόμη, αρκετός, πολύτιμος χρόνος.

newsbeast.gr