Τη χρηματοδότηση του κόστους εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ανακοίνωσε την Κυρική ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός, μιλώντας σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων για το θέμα.

Τα συστήματα θα επιτρέπουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ποσοτήτων που προμηθεύονται και διαθέτουν στην κατανάλωση τα πρατήρια ενώ θα είναι συνδεδεμένα και με την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Με την εγκατάσταση τους εκτιμάται ότι θα διασφαλίζεται και η παράδοση της πραγματικής ποσότητας στους καταναλωτές, δηλαδή αντιμετωπίζεται το ζήτημα των «πειραγμένων» αντλίων.

Η χρηματοδότηση, όπως είπε, ο κ. Κομνηνός, θα γίνει απο εθνικούς πόρους, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα ένταξης του συστήματος στο ΕΣΠΑ. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και το ύψος της επιδότησης θα καθοριστεί σε σταθερό ποσό ανά πρατήριο και ανάλογα με τον αριθμό δεξαμενών.

Η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων για τα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο κ. Κομνηνός απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, είπε, ωστόσο, ότι θα συζητηθεί αν θα αρκεί η παραγγελία των συστημάτων από τις επιχειρήσεις που τα εγκαθιστούν. Πάντως, όσα πρατήρια δεν τα εγκαταστήσουν, θα κλείσουν μέχρι να το κάνουν.

Ο κ. Κομνηνός έκανε λόγο ακόμη για αντιστάσεις και συμφέροντα που καθυστέρησαν την εγκατάσταση των συστημάτων, καθώς έχουν περάσει 3,5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Χ. Μαυράκης, τόνισε την ανάγκη να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων, ενώ ζήτησε τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα καύσιμα.

in.gr