Την τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών από την επιχειρούμενη κατάργηση του στρατολογικού γραφείου Χανίων τονίζει και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Χανίων, ο οποίος διοργανώνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 6/4 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπoροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.

Όπως , επισημαίνει ο Σύνδεσμος , τα προβλήματα των πολιτών από την κατάργηση του στρατολογικού γραφείου Χανίων ( στο θέμα είχε αναφερθεί το Flashnews.gr από τις 15/3), είναι δυσανάλογα πολύ πιο μεγάλα από την όποια «οικονομία» προκύψει στο υπ.Εθνικής Άμυνας, εάν συνυπολογιστεί πως το γραφείο στεγάζεται σε στρατιωτικό κτίριο.

Αναλυτικότερα στην σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Χανίων αναφέρεται πως «Ύστερα από εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, το ΓΕ.ΕΘ.Α., μεταξύ άλλων Στρατολογικών Γραφείων της Χώρας, από 21-2-2011 προωθεί τις διαδικασίες συγχώνευσης και των Στρατολογικών Γραφείων Χανίων, Ρεθύμνης και Αγίου Νικολάου, σε αυτό του Ηρακλείου.

Δηλαδή οι νέοι προς στράτευση που έχουν γεννηθεί στα Χανιά, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα εξυπηρετούνται από το Σ.Γ. Ηρακλείου για τα στρατολογικά των θέματα, όπως, κατάθεση δελτίου απογραφής, έκδοση πιστοποιητικών Στρατολογικής Καταστάσεως, διαδικασίες αναβολής κατατάξεως λόγω σπουδών, δικαιολογητικά μείωσης θητείας τέκνου οικογένειας πολυτέκνου ή τριτέκνου, απαλλαγή από Στρατιωτικές υποχρεώσεις κλπ. Κατά πληροφορίες η διοικητική εξυπηρέτηση όλων αυτών, θα γένεται εφεξής από τα Κ.Ε.Π.

Τι θα συμβεί όμως ;

Το Στρατολογικό Γραφείο λειτουργεί στα Χανιά από το έτος 1924 και σήμερα εξυπηρετεί με άψογο τρόπο τις παραπάνω κατηγορίες νέων ή τους γονείς των, που έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται μ’ αυτό. Διαθέτει δύο επικεφαλής αξιωματικούς, πτυχιούχους Νομικής Σχολής, επειδή σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών, που προκύπτουν από ερευνητικές διαδικασίες ανάμεσα στις διατάξεις νόμων,
εγκυκλίων κ.λπ.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα άλλα καταργούμενα Στρατολογικά Γραφεία. Η μεταβίβαση των παραπάνω αρμοδιοτήτων στα Κ.Ε.Π., για τους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, θα επισύρει υποβάθμιση της ποιότητος και αξιοπιστίας των υπηρεσιών αυτών, σε μεγάλο, αν όχι μηδενικό, βαθμό. Ετσι, στις τόσες άλλες ταλαιπωρίες που συμβαίνουν στους κατοίκους του Νομού μας από τη λυσσαλέα απογύμνωση από Υπηρεσίες, θα προστεθεί και αυτό της συχνής αναγκαστικής μετάβασης των νέων και των γονέων των στο Ηράκλειο, για την επίλυση προβλημάτων στρατολογικής φύσεως.

Σε ό,τι αφορά το πρόσχημα της οικονομίας (μνημόνιο), το θέμα είναι πολύ απλό. Με τις παραπάνω συγχωνεύσεις δεν προκαλείται οικονομική ελάφρυνση, επειδή τα καταργούμενα Στρατολογικά Γραφεία στεγάζονται σε στρατιωτικά κτήρια. Αντίθετα, θα υπάρξει τεράστια οικονομική επιβάρυνση από το κόστος μετακίνησης στο Ηράκλειο, των κατοίκων από τους τρεις άλλους Νομούς.»

Υπενθυμίζεται πως μετα την σχετική παρουσίαση του θέματος στις 15/3 από το Flashnews.gr, ακολούθησε, στις 28/3, σχετική επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ.Βουλγαράκη προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο μάλιστα υπέβαλλε σχετική ερώτηση , στις 30/3 ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ.Σήφης Βαλυράκης.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook